PUBLICITAT

Sant Julià recupera la Font del Ferro

  • El comú ha destinat 15.000 euros a recuperar la font i part del camí que hi dóna accés, destruïts el 1982 pels aiguats
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
L'entorn de la Font del Ferro d'Aixovall, inaugurat ahir. Foto: TONY LARA

Una vintena de padrins de la parròquia van poder tastar ahir l'aigua de la Font del Ferro, una font que va quedar destruïda amb els aiguats de 1982 i per a la recuperació de la qual el Comú de Sant Julià de Lòria ha destinat 15.000 euros.

No només s'ha recuperat la Font del Ferro, també el camí que hi dóna accés, a la sortida d'Aixovall en direcció Os de Civís. Ahir se'n va fer la inauguració, i els assistents van poder tastar l'aigua, menjar xocolata i beure una mica de moscatell, tal com acostumaven a fer moltes tardes, abans que les riuades malmetessin la zona i es perdés la font.

El comú l'ha volgut recuperar, en tractar-se d'un espai força emblemàtic per als lauredians. Un cop feta aquesta actuació, la corporació també pretén realitzar un seguit de millores per tal d'enllaçar aquest tram amb el camí de Canòlich.

El conseller d'Urbanisme lauredià, Dot Jordi va remarcar que «era una font molt popular», però actualment el racó «el teníem una mica abandonat». És per això que el comú va destinar 15.000 euros a recuperar una part del camí que ve d'Aixovall així com la mateixa font.

A banda, Jordi va afegir que «durant l'estiu allargarem el camí per enllaçar-lo amb el de Canòlich i l'any vinent farem un altre tram, a la zona de la rotonda d'Aixovall, de manera que tindrem tot el camí recuperat».

Tot i que la idea original era que a la font recuperada hi ragés aigua ferrosa, com succeïa originàriament, no s'ha pogut trobar el doll, de manera que s'ha connectat a la xarxa general, segons va informar l'ANA.

Jordi va destacar que a la Font del Ferro hi parava molta gent, «perquè estava gairebé a peu de carretera».

També va explicar que «el dimecres després de la Festa Major de Sant Julià de Lòria, la gent venia aquí per passar el cansament de la festa, la ressaca, i menjaven xocolata i bevien aigua de la font».

Esbarjo

A banda d'això, la font era una zona de trobada i d'esbarjo per als veïns de Sant Julià i d'Aixovall. Així ho va explicar Carmen Aixàs, una de les padrines que va assistir a la inauguració, que va indicar que «hi veníem cada dia a berenar amb els nens quan eren petits i ells es banyaven al riu, hi passàvem estones fabuloses».

Això mateix és el que recorda la Maria Bové, que va assenyalar que «jo tenia els nens petits i cada dia veníem a berenar aquí i ens banyàvem». «Quan va venir la riuada, al 82, va ser una gran pèrdua i ara ha estat una gran alegria que s'hagi pogut arreglar, perquè jo hi tinc molts bons records», va afegir amb certa melancolia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT