PUBLICITAT

El gestor de la web denunciada pel Goven té antecedents per estafa

  • L'home va ser condemnat el 2012 a pagar més de 13.000 euros a clients de la seva pàgina de venda online
LAIA F. MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Captura de pantalla de la web denunciada pel Govern. Foto: EL PERIÒDIC

Www.pixandorra.com és la web de venda online de productes electrònics denunciada pel Govern per no haver enviat o lliurat el material a una vintena de clients que n'havien fet el pagament previ. El gestor d'aquesta web, N. A. M. Q., de nacionalitat portuguesa i resident al Principat, ja és un conegut de la Justícia andorrana per un cas gairebé idèntic. Llavors, la web de venda online és deia www.pixelmercat.com, creada el 2009, i se'l acusava d'haver estafat a una vintena de persones que havien pagat per uns productes que mai els hi van ser lliurats. En aquets cas, el Tribunal de Corts el va condemnar el 2012 com a responsable penal en concepte d'autor d'un delicte major continuat d'estafa a un any de presó condicionat a l'abonament de la responsabilitat civil, que ascendia a més de 13.000 euros.

En la sentència, el Tribunal argumenta la seva culpabilitat explicant que el processat: «tenia perfecte coneixement des del començament del negoci fraudulent, que no disposava de la mercaderia o dels productes que volia comprar als clients, i malgrat això va contractar amb aquestes i va rebre els diners corresponents al pagament anticipat de la mercaderia, deixant aquestes persones creure el contrari».

Dificultats per tancar la web / El Govern va anunciar el passat 9 de juliol que portava a la Justícia la web www.pixandorra.com – l'Executiu no va fer públic el nom que ha pogut saber aquets rotatiu – per una vintena de denúncies entre el maig i el juny que ascendien a 10.300 euros i que demanaria una mesura cautelar que impedeixi l'accés a aquest domi.

El problema és que, per molt que a Andorra no es pogués accedir a la web, la majoria de clients són estrangers, i aquests ho podrien seguir fent, a no ser que el seus països on realitzin la denúncia també impedissin l'accés al domini. Uns processos que són lents.

La Unitat de Comerç, és a dir, l'Executiu, no pot obligar al tancar el domini ja que no està previst en la Llei.Tot i que el Govern preveu que en la nova Llei de l'Espai Digital doni més eines per protegir els consumidors, un expert ha alertat que és difícil dur a terme mesures des d'Andorra, ja que la web no té el hosting al país. Segons la informació del domini, aquesta està allotjada a la Comunitat Valenciana, el nom del registre,però, és el de N.A.M.Q, amb residència al Pas de la Casa.

Alcobé va dir en una entrevista a aquest rotatiu que la Llei de l'Espai Digital «preveu procediments per a les reclamacions i establir un procediment per buscar solucions a conflictes, una mena d'arbitratge. De cara al consumidor té unes garanties que de qualsevol transacció feta des de l'espai andorrà hi ha garanties d'informació i procediment de reclamació en cas de reclamacions, és la Llei que val davant dels tribunals». Ara bé, tal i com va posar de relleu l'expert consultat, el problema segueix sent que l'empresa pot estar a Andorra, però operar fora de l'espai andorrà. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT