PUBLICITAT

Un 25% del tabac queda destruït per les pedregades

  • Un primer balanç xifra en 558.000 les plantes afectades
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

L'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra va donar a conèixer ahir dilluns un primer balanç provisional dels danys ocasionats per les fortes pedregades de fa dos setmanes que es van produir a diferents indrets de la parròquia de Sant Julià de Lòria. El seu president, Xavier Coma, va explicar que les calamarsades van implicar a 105 parcel·les que corresponen a 53 titulars.

En concret van ser 558.000 les plantes que es van veure afectades per la pedra de les quals, un 25% seran sinistre total i, per tant, hauran de ser destruïdes i preparades per fresar. No obstant, encara no han acabat de fer-se la totalitat dels peritatges, que es previst que finalitzin durant la primera setmana del proper mes d'agost i, serà a partir de llavors quan es puguin conèixer les dades definitives.

Tot i així, Coma és mostra força optimista i va indicar que «tota la collita es podrà salvar», malgrat que les fulles de tabac sinistrades quan les pedregades es produeixen entrant l'estiu siguin més difícils de recuperar i més complicada sigui la seva replantació. Per poder fer front als danys produïts per la pedra i el gel sobre els cultius, els colliters disposen d'un fons d'assegurança solidari per tal de poder cobrar possibles compensacions.

La calamarsada de fa dues setmanes va ser especialment virulenta a les localitats de Fontaneda, Canòlich o Aixàs, amb un 80% de plantes afectades. A Aixirivall és on els efectes de les tempestes van ser menors, les estimacions parlen d'un 30% de plantacions. En el cas dels municipis de Nagol i Llumeres, les dues xarxes de protecció dels camps van atenuar i força els perjudicis. Es calcula que la instal·lació de les teles va aconseguir salvar el 50% de la producció.

XARXES / Les malles formen part d'una prova pilot que es va iniciar la primavera passada amb la idea de cobrir tot tipus de conreus per fer front a les inclemències meteorològiques. En total hi ha dos xarxes de protecció a tot el Principat. I podria haver un altre, si un propietari de la mateixa parròquia laurediana aconsegueix els ajuts demanats a Govern per a la seva col·locació.

Els bons resultats del sistema de malles han estimulat als propietaris dels camps de Nagol i Llumeres a continuar explorant altres possibilitats. A curt termini el titular de tres parcel·les de Nago, Joan Visa, té previst instal·lar el sistema de protecció també en alguns dels seus conreus de vinyes.

PLUGES / Les tempestes de les últimes hores no han afectat a la collita del tabac ja que, sortosament, no van anar acompanyades de pedra. No obstant, un període perllongat de pluges pot tenir conseqüències fisiològiques en les mates del tabac que s'acostuma a traduir en un desenvolupament vegetatiu del cultiu per sota de l'habitual.

Es previst, si el temps acompanya, que els treballs de recol·lecció comencin a mitjans del mes d'agost. La campanya finalitzarà durant la segona quinzena de setembre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT