PUBLICITAT

El Tribunal de Corts substituirà el de Batlles a la primera instància penal

JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Recepció de l?edifici del Tribunal de Batlles a la parròquia d?Andorra la Vella. Foto: TONY LARA

La modificació del Codi de procediment penal, aprovada aquesta setmana pel Consell General, introdueix alguns canvis que especialment afecten a l’estructura de la jurisdicció penal. A partir de la seva entrada en vigor les infraccions corresponents a contravencions penals (lleus), delictes menors i delictes majors passaran a ser competència per jutjar del Tribunal de Corts i no del Tribunal de Batlles i del Tribunal Unipersonal del Batlle com passava fins l’actualitat.

Els canvis signifiquen que totes les infraccions penals seran jutjades en primera instància pel Tribunal de Corts, i la Sala Penal del Tribunal Superior assumirà la competència de resoldre aquests processos en apel·lació, com també els processos penals jutjats en primera instància pel Tribunal de Menors. A més, el Superior podrà resoldre els recursos contra les resolucions dictades pel batlle instructor en període d’execució de les ordenances penals, o pel jutge de Menors en determinats casos.

Segons el degà del Col·legi d’Advocats d’Andorra, Francesc Badia, aquestes modificacions faran possible que existeixin «uns veritables jutjats de primera i segona instància semblants als que funcionen a Espanya». Així doncs, i encara que els batlles instructors seguiran jutjant pel procediment de l’ordenança penal, el Tribunal de Corts serà competent per jutjar en primera instància totes les infraccions penals.

Badia va indicar que les variacions obeeixen a que s’havia arribat a un punt de sobrecàrrega de causes per part del Tribunal de les Corts mentre es donava la paradoxa que la Sala penal del Tribunal Superior tenia «molt poca càrrega de treball a diferència del de primera instància penal».

ALTRES CANVIS / Un altre de les modificacions que contempla el Codi de procediment penal és l’apartat que fa referència a l’organització i coordinació de l’execució dels treballs en benefici de la comunitat, com a pena o mesura de substitució de les penes privatives de llibertat dels condemnats majors d’edat amb l’objectiu d’evitar la ruptura de la persona condemnada amb la vida familiar, social i laboral i, al mateix temps,per tal de promoure valors com la solidaritat, la responsabilitat i el bé comú. Unes mesures disciplinàries que ja es venien aplicant en el cas dels menors amb resultats força satisfactoris.

Alhora també varia un dels articles que parla sobre l’assistència dels detinguts. Malgrat que de fet ja s’estava aplicant des de fa molts mesos, ara queda formalitzat en el text que tot detingut pugui tenir-la des del primer moment de la detenció i no a partir de les 24 hores com es recollia en l’anterior text legislatiu que data del 10 de desembre de l’any 1998.

ADEQUACIÓ DE LES NORMES INTERNACIONALS / Els canvis introduïts són conseqüència de l’adequació de les normes penals de tractats i compromisos internacionals signats i ratificats per Andorra en matèria de corrupció i finançament del terrorisme.

Es tracta de l’única ocasió fins ara, a banda dels canvis derivats de l’aprovació de la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners o valor producte de la delinqüència internacional, del 29 de desembre del 2000, en què una modificació del Codi de procediment penal no va estar acompanyada o emanava d’una reforma paral·lela del Codi penal.

A patir d’aquell moment es van promoure altres reformes puntuals de la norma processal penal per conformar els textos legals a nous tractats internacionals signats o ratificats pel Principat per tal de millorar la seguretat jurídica i reforçar les garanties processals penals.

Finalment, les variacions del Codi són fruit de la llei de 2013 relativa a la cooperació entre les oficines de recuperació d’actius dels estats en matèria de delictes qualificats com a criminals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT