PUBLICITAT

L'instructor del cas del nadó mort a l'hospital demana un nou peritatge

GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els pares de la Lucía, Josep LLuís Criado i Iolanda Ribera, entrant a la Batllia amb els plecs de la querella. Foto: ÀLEX LARA

El jutge instructor del cas del nadó mort a l’hospital el passat 5 de febrer, va demanar aquesta setmana passada un nou peritatge independent sobre les circumstàncies i les causes que van envoltar la mort de la petita Lucía. De la mateixa manera, també va informar els acusats en la querella presentada pels pares de la nena, Josep Lluís Criado i Iolanda Ribera, de la instrucció. Dimecres passat, la Batllia va comunicar als pares de la Lucía que acceptava la querella que van presentar per un delicte d’homicidi per imprudència professional contra el SAAS i els doctors Lluís Burgués, Manel Medina i Josep Gómez. Dos dies després, segons fonts properes al cas, el batlle instructor va informar les parts que decretava la redacció d’un nou peritatge per avaluar les circumstàncies i les causes que van portar a la mort de la nena, després d’una llarga agonia de més de nou hores.

L’hospital va tancar el Cas / La demanda legal es va presentar el passat dimecres, 9 de juliol, després que l’hospital donés el cas per tancat. Criado i Ribera van presentar a la secció penal de la Batllia una querella per un presumpte delicte d’homicidi per imprudència professional greu contra els doctors Manel Medina, Josep Gómez i Lluís Burguès, i el Servei Andorrà d’Assistència Sanitària (SAAS). De la mateixa manera, els pares del nadó també van presentar una altra querella per un delicte major de destrucció o amagament de documents o subsidiàriament, un delicte menor de destrucció o ocultació d’enregistraments tècnics contra el doctor Lluís Burguès, perquè «hi van haver unes imatges que van desaparèixer», van explicar. Aquest rotatiu ha pogut saber que algú va desconnectar les càmeres de vídeo de la secció de neonatal de l’hospital durant unes hores precises. Fet recollit en els peritatges i l’informe final que van demanar els pares del nadó que «es desmarquen moltíssim dels informes que va encarregar l’hospital i assenyalen importants negligències i mancances», van reiterar les mateixes fonts. Els informes conclouen que el doctor Medina hauria comès irregularitats en l’assistència que va donar a la nena quan mostrava signes clars de desmillora, ja que no li va fer les proves mèdiques pertinents. I afegeixen que tampoc no es van seguir els plans terapèutics que havia recomanat l’hospital Clínic de Barcelona. En quant al doctor Gómez, responsable de les urgències i dels trasllats sanitaris de l’hospital, els informes conclouen que hi va haver mancances importants en els protocols de trasllat, i en l’organització del trasllat.

En quant al doctor Burguès, director del SAAS la primera negligència que li reproven els querellants és que l’hospital no hauria d’haver acceptat la nena perquè no està preparat per atendre un nadó de les seves característiques. Els pares demanen que també es processi totes les persones que puguin tenir algun tipus de responsabilitat en els fets, si la instrucció ho demostra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT