PUBLICITAT

Canillo segueix amb la tradició

EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Prova del Concurs de Gossos d?Aturar de Planells del Mereig (Coll d?Ordino), ahir. Foto: ÀLEX LARA

L’Associació del Concurs de Gossos d’Atura de Canillo va celebrar dissabte, amb la col·laboració del Comú de la parròquia, la 26a edició del concurs als Planells de Mereig. La jornada va començar, un any més, amb el tradicional esmorzar amb els pastors provinents de països veïns a les nou del matí. Passades les onze va ser el torn per la primera prova classificatòria del concurs, que va aplegar a centenars de visitants amb un temps excepcional.

26 anys d’història / El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, segons informa l’ANA, va aprofitar l’esdeveniment per recordar que «s’ha de continuar potenciant i consolidant» la festa, tot i que «hi ha pocs actes a Andorra que duren 26 anys». Per a Alcobé aquesta festa és «una forma de tocar les arrels d’Andorra amb la ramaderia» en un moment en què, diu el ministre, s’ha de vigilar el relleu generacional, tot i que algunes accions, com la posada en marxa del segell de qualitat IGP, «han ajudat a la ramaderia del país». El guanyador de la prova va ser José María Pleguezuelos (segon classificat l’any passat) amb el gos King.

Novetats a la competició / Aquest any la prova es va disputar amb algunes novetats, com per exemple l’esquella que els pastors havien de despenjar d’una de les ovelles del ramat, un cop el gos havia fet el seu recorregut entre estaques i havia aplegat al ramat al cercle central. A partir d’aquí, els pastors, amb un màxim de temps de 6 minuts havien de fer entrar les ovelles per una de les dues portes depenent de la decisió del jurat.

Qui superava aquests obstacles amb el millor temps accedia a la segona prova, una mica diferent, i amb un canvi de bases pel jurat, amb la intenció de fer més objectiva la valoració. Dos ramats es van anar tornant cada tres pastors per buscar l’equilibri entre les dificultats de cada moment, en un concurs ja tradicional cada últim diumenge de juliol.

Fora d’aquestes peculiaritats, el concurs no dista molt d’altres concursos celebrats al Pirineu, França, Catalunya i el nord d’Espanya per recuperar maneres de fer tradicionals dels pastors bovins. De fet, el XXVI Concurs de Gossos d’atura de Canillo als Planells de Mereig és el segon d’un calendari on també hi ha proves d’Osseja, Prades, Llavorsí, Castellar de N’Hug, Ribes de Fresser o Castellterçol.

Mantenint tradicions / Per al ministre Alcobé la cosa va més enllà, perquè es donen a conèixer «formes de fer ancestrals, que han perdurat en el temps gairebé de forma simbòlica, però que encara són vigents a Andorra i fora d’aquí i és bo posar-ho a l’abast de la gent com un aspecte turístic». Alcobé va destacar el fet que tot i estar en un estat d’«estancament», la ramaderia andorrana «no perd caps de bestiar, gràcies a esdeveniments com aquest, però també al segell de qualitat IGP que es va crear l’any passat».

Precisament, Alcobé creu que la ramaderia té recorregut més enllà del producte i que «té un paper molt actiu amb les pastures, amb el sotabosc i a escala turística, perquè a tothom li agrada veure bestiar pasturant als prats d’Andorra».

El ministre va recordar que els gossos d’atura no són molt típics aquí, perquè són més propis d’un ramat boví, però es va mostrar satisfet en reconèixer que a la ribera d’Ordino i la Massana «hi ha moltes cases amb fills que es volen dedicar a la ramaderia».

En canvi, referint-se a Canillo, Alcobé va afirmar que «no hi ha tant relleu generacional», tot i ser la parròquia que té més pastures. «És un sector procliu a agafar a gent esporàdicament o per temporades, persones fidels de gairebé cada any, però hem d’apostar perquè hi hagi un relleu de ramaders, que els fills d’aquests o els interessats tinguin facilitats».

En aquest sentit, el ministre d’Economia i Territori va assegurar que «la Llei de Cooperatives que es va aprovar aquest dijous al Consell General també hi ha d’ajudar».

‘King’, el guanyador / Pel que fa a la vessant esportiva qui finalment es va fer amb el triomf va estar José María Pleguezuelos, de la Canonja, actual campió de Catalunya i que va ser segon l’any passat a Mereig. El seu gos, King, va aconseguir 188 punts per al pastor tarragoní. Hilari Novillo amb la gossa Whitney va ser segon amb 181 punts i Juli Bayot tercer amb Xispa, que va fer 179 punts.

Els guanyadors van endur-se un premi en metàl·lic atorgat per un jurat composat per veterinaris i organitzadors tècnics internacionals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT