PUBLICITAT

L'Engega manté la velocitat

  • El Govern destina més de 460.000 euros a la compra de 304 vehicles nous i el desballestament de 157 més
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'estand dels concessionaris d'automòbils a la Fira d'Andorra la Vella Foto: ÀLEX LARA

Fins dimecres passat, els ajuts concedits en el marc del pla Engega per renovar el parc automobilístic, ascendien a 461.150 euros. Aquesta quantitat ha servit per a l'adquisició de 304 vehicles, entre turismes, furgonetes i una moto, i per al desballestament de 157 vehicles, sobretot turismes i furgonetes. Això vol dir que en poc més de quatre mesos des del seu llançament, l'estat de compliment del pla ja és del 65%. Cal recordar que la dotació de l'Engega era de 700.000 euros dels quals ja només en queden 238.850 per a ajuts, segons va informar el departament d'Indústria del Govern.

Des del mateix departament també es va afegir que un cop la dotació estigui completament esgotada, «es procedirà a fer balanç del programa Engega en curs i s'analitzarà la necessitat d'una propera edició segons la demanda». El ministre d'Economia, Jordi Alcobé, va presentar el pla Engega per facilitar la compra de vehicles eficients i segurs a mitjans de març passat. Alcobé va explicar que es tractava d'una iniciativa consensuada amb l'AIVA per actualitzar el parc automobilístic del país que «ja té una edat mitjana de 10 anys». I va afegir que «el pla parteix de dues grans potes, millorar l'eficiència i l'estalvi energètic i augmentar la seguretat viària».

Una ajuda de 3.000 euros / L'Engega proposa 3.000 euros d'ajuda per al canvi de vehicle de quatre rodes, sempre i quan el nou vehicle compleixi amb uns requisits d'eficiència. De la quantitat total de l'ajuda 2.000 euros són per a la compra del nou vehicle i 1.000 euros més per al desballestament del vehicle substituït. L'ajuda és vàlida per a turismes, camionetes i furgonetes que han de respectar certs criteris. El primer són les emissions de CO2 que no poden superar els 120 grams per quilòmetre per als turismes, tret dels adaptats per a persones amb limitacions físiques que podran arribar fins als 160 grams per quilòmetre, com les camionetes i les furgonetes.

En quant als vehicles de dues rodes, les motocicletes poden acumular fins a 750 euros d'ajudes si el vehicle substituït va al desballestador i si les emissions de CO2 de la nova moto no superen els 80 grams per quilòmetre. Tots els vehicles també han de respectar una forquilla de preus que no pot superar els 30.000 euros per als turismes, les camionetes o les furgonetes, i els 3.000 euros per a les motocicletes, amb una excepció per als vehicles híbrids endollables i els vehicles elèctrics purs que no tenen limitació de preu, per afavorir al màxim la compra de vehicles energèticament eficients, encara que siguin més cars. Es poden acollir a l'Engega els particulars, nacionals i residents, les societats de dret andorrà i les entitats sense ànim de lucre establertes a Andorra.

Un tràmit simple i ràpid / Per beneficiar-se de l'ajuda, cal sol·licitar-la primer a Tràmits i automàticament es concedeix al punt de venda que aplica directament les deduccions a la factura per a la compra del nou vehicle. Per poder accedir als 1.000 euros més de descompte per al desballestament del vell, només cal presentar un certificat o el retall del xassís on està gravat el número d'identificació del vehicle. Els vehicles adquirits amb l'Engega tenen l'obligació de circular a Andorra com a mínim durant un període de tres anys, i no poden canviar de nom fins passat un any.

A més, l'Engega permet adquirir fins a cinc vehicles, cosa que també permet renovar les flotes a les petites empreses. El període de vigència del programa és de vuit mesos o fins que s'esgoti la dotació de 700.000 euros pressupostada aquest any, cosa que no tardarà vist la quantitat d'ajudes que ja han estat concedides i el percentatge de compliment del programa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT