PUBLICITAT

El ministre de Cultura reitera la seva opció dels 50 metres per als entorns

L.F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Cultura, Albert Esteve, ahir abans de començar la sessió del Consell General. Foto: ÀLEX LARA

El Consell General va aprovar ahir la modificació de la Llei del patrimoni cultural amb 20 vots a favor i cinc en contra dels consellers del grup mixt-SDP i del PS. L’oposició va coincidir en criticar que la reducció dels metres cautelars de 100 a 20 tindrà com a conseqüència la «indefensió del patrimoni», com també van insistir en el paper «decisiu» que se’ls hi ha donat als comuns, «que fins i tot poden anar en contra del ministeri», va subratllar la consellera d’SDP, Silvia Bonet.

El ministre de Cultura, Albert Esteve, va defensar la necessitat de la modificació, tot i admetre que la Llei del 2003 és una bona Llei i recordar ahir que la seva opció eren 50 metres, «buscant un equilibri» entre els 20 dels comuns i els 100 que demana Icomos.

Amb aquestes afirmacions, la consellera socialdemòcrata Rosa Gili va concloure que el ministre ha patit «un menyspreu dels seus envers la seva feina» i que l’Executiu ha tirat endavant la Llei dels comuns» per «motius electoralistes».

Esteve, malgrat tot, va defensar que la modificació de la Llei era necessària perquè l’actual llei ha portat al «desconcert de comuns, de l’administració i dels propietaris» pel que fa als entorns, sobretot perquè «estableix criteris que porten implícita una condició subjectiva» i els quals, malgrat que els criteris han estat justificats, «han donat un sentiment al ministeri que ens accedíem o pecàvem per defecte». El ministre de Cultura, a més, va afegir que «si donem més potestat als comuns aquests s’implicaran més» i col·laboraran amb el Govern per accelerar els entorns. Precisament són les «competències atorgades als comuns», tal i com va dir Gili «les que preocupen».

Va ser llavors quan, el cap de Govern, Toni Martí, va sortir en defensa de la Llei agafant el relleu al ministre de Cultura, que no va tornar a participar en el debat i va dir que «no s’ha de prejutjar. No vol dir que a partir dels 21 metres els comuns ja portin les màquines de formigó». La consellera de DA, Meritxell Mateu, va assegurar que «crec amb Andorra. En que tots som conscients i responsables».

El cap de Govern va argumentar que calia actuar perquè al ritme actual, dels 71 entorns de protecció que el 2003 es va dir que s’havien de delimitar, en 11 anys només se n’han fet 10 i «acabaríem de complir la Llei al 2034». Així doncs, «més enllà dels metres de protecció», l’important és que «aquesta protecció es pugui aplicar», a diferència del que ha passat fins ara.

Finalment, Martí, per defensar-se de les critiques que deixen el seu Govern com aquell que «desprotegeix» la cultura, va remarcar «el compromís del Govern amb el patrimoni» tot anunciant una inversió de set milions d’euros a l’Hotel Rosaleda de cara als propers tres anys.

Gili, tal i com ja va anunciar el passat dimecres, va estendre la mà a almenys tres consellers generals perquè acompanyin els tres representants socialdemòcrates i sumin la cinquena part necessària per poder presentar un recurs d’inconstitucionalitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT