PUBLICITAT

Balmaseda tindrà la seva obra

IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Peça de Javier Balmaseda a l?exposició ?Tempus Fugit? Foto: ÀLEX LARA

Ahir es va fer públic que Javier Balmaseda participarà a l’exposició Benvingudes a casa vostra! Les obresd’art fora d’Andorra. L’artista va ser l’escollit entre els participants del concurs que va organitzar el Ministeri de Cultura a través del Departament de Patrimoni Cultural. Balmaseda disposarà d’un espai per la seva obra creada expressament per l’esdeveniment. La mostra, que es muntarà a la Sala d’exposicions del Govern, es podrà visitar des de mitjans setembre fins a principis de gener.

El jurat del concurs ha estat format per la directora de Promoció Cultural i Política Lingüística, Montserrat Planelles; el cap del Servei de Promoció Cultural, Josep Maria Ubach; la cap de l’Àrea de Museus i comissària de l’exposició, Marta Planas; la tècnica de Patrimoni Cultural, Mireia Tarrés; i la cap de l’Àrea de Conservació i Restauració, Bernadeta Garrallà. Planas va fer ahir una valoració molt positiva amb els artistes que es van presentar i va destacar l’alt nivell de tots ells. A més, va explicar que «hi havia de tot, però conceptualment la gent es va treballar molt totes les obres».

L’herència de la memòria / En les bases del concurs es demanava que l’objectiu de la peça fos destacar la importància del patrimoni en la construcció de la memòria. Dos conceptes estretament lligats quan es parla de la història d’un país.

Segons va explicar Marta Planas, Balmaseda és l’artista que, per als organitzadors, ha sigut capaç de plasmar millor la idea que persegueix l’exposició: «Està muntada com a recordatori de tot un patrimoni, i el patrimoni és memòria i hem de ser capaços d’heretar aquest patrimoni». La cap de l’Àrea de Museus i comissària de l’exposició va afegir que «volíem que l’artista s’impregnés d’això i que fes una peça nova que fos de línies de concepte actual i passés a les generacions futures». Per tant, la peça de l’artista guanyador ha d’acabar sent, a la llarga, un emblema en el record de l’exposició.

L’obra / L’escultura de Balmaseda, segons va explicar Planas, «és un joc de construcció de totxos feta de malla i palets». Per als visitants del museu, però, seguirà sent una intriga perquè ara l’obra és només un concepte i «cal elaborar-lo a la mateixa sala d’exposicions on hi tindrà cabuda».

Des de l’organització encara no s’ha decidit de forma definitiva on quedarà emplaçada la peça un cop finalitzada l’exposició, però el que si que va voler deixar clar la comissària de l’exposició és que aquesta «no és una obra de rotonda, una pràctica que s’ha posat de moda en alguns països i que demostra el canvi en el caràcter que està donant la societat». Ja n’hem vist prous d’aquestes. Com va defensar Planas: «L’art ha de formar part de la memòria col·lectiva d’un país, i ha de ser herència pels que vindran».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT