PUBLICITAT

El 65% del fons de jubilació es podrà invertir en renda variable

  • La idea és incrementar el capital amb productes que ofereixen més rendibilitat tot i controlant-ne el risc
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Cinca en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres de cada dimecres Foto: SFG

Ahir, el ministre de Finances, Jordi Cinca, es va mostrar confiat per la possibilitat que obre el nou projecte de llei del Fons de reserva de jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), d'invertir fins al 65% del capital en renda variable. Cinca va afirmar que les polítiques d'inversió recollides en la nova llei que estableix uns llindars màxims d'inversió del 45% en renda variable i del 15% en actius diferents com ara immobles, fons d'inversió lliures o alternatius, «no em fan patir gaire perquè la llei estableix un marc prou prudent i desglossa moltíssim i per la via de la diversificació s'està reduint el risc».

Cinca va continuar defensant que la concentració en un mateix actiu és molt baixa per sota de l'1% i va justificar els nous paràmetres d'inversió pel fet que «en un horitzó molt proper, el fons desemborsarà més diners per pagar les pensions que no en recaptarà en cotitzacions, de manera que han de poder recaptar a través de la pròpia gestió».

Risc controlat / El ministre va argumentar que davant el repte de buscar un equilibri per fer créixer el fons «la llei introdueix uns principis de prudència perquè sense incórrer en risc, els fons puguin incrementar la seva rendibilitat». Cinca va explicar que actualment el 25% del fons de reserva ja està invertit en productes de renda variable mentre que el 15 % també està invertit en immobles, fons d'inversió lliures o fons d'inversió alternatius.

De fet, també va afegir que el projecte de llei s'adapta a la realitat actual de la gestió dels fons, però que eleva els paràmetres per gestionar-los a rang de llei «per garantir-ne la sostenibilitat i que els criteris de gestió es mantinguin en el temps». I va defensar que «de cap manera es tracta que un gestor o un grup de gestors, com ara el Consell d'Administració de la CASS o altres òrgans, puguin canviar aquesta manera de fer amb transparència i rigor».

Cinca va sentenciar que «el fons de jubilació només es pot destinar a pagar les pensions de vellesa». I el tècnic de Finances, Jordi Faura, va explicar que estarà supervisat pel mateix Consell d'Administració de la CASS que ha de respondre de la política d'inversions, i gestionat per una comissió gestora –avui comissió consultiva– que està formada per experts en finances, economia i gestió d'empreses amb una dilatada experiència en el sector financer, assegurador i el mercat de capitals. La comissió gestora estarà formada per un membre de l'Institut andorrà de finances (INAF), i dos persones més en qualitat d'experts independents. La comissió gestora tindrà l'obligació de presentar informes trimestrals i anuals. A més, els estats financers del fons s'auditaran una vegada a l'any i es presentaran al Tribunal de Comptes. El Consell d'Administració de la CASS i la comissió de gestió també tindran l'obligació d'informar la ciutadania sobre l'estructura organitzativa, els principis de la política d'inversió i els resultats obtinguts.

Per últim, la diversificació quedarà garantida amb mesures per evitar la concentració de patrimoni en un o diversos gestors. Així, el fons serà gestionat per un mínim de set gestors nacionals o estrangers, i cap d'ells podrà gestionar més del 25% del patrimoni del fons. La contractació d'aquestes entitats es farà d'acord amb processos de concurrència i de preu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT