PUBLICITAT

DA no es tanca a mantenir les pensions i prejubilacions actuals

  • Els demòcrates acepten presentar esmenes al text
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Assemblea de funcionaris amb Joan Torra i Gabriel Ubach (al fons). Foto: TONY LARA

El Grup Parlamentari Demòcrata estudia presentar algunes esmenes a l'articulat del projecte de llei de creació i regulació del pla de pensions de la funció pública, que podria donar resposta a alguna de les reivindicacions del col·lectiu de funcionaris. Durant la trobada que van mantenir ahir els representants dels treballadors de la funció pública amb una delegació de DA va quedar palesa que les portes encara resten entre obertes i la ruptura de les negociacions cada vegada és més difosa en l'horitzó.

El portaveu de la plataforma sindical, Joan Torra va explicar ahir que de la reunió no van obtenir un no rotund a les seves reclamacions per part del partit que recolza al Govern de Martí. Totes dues parts estan d'acord fonamentalment en què els funcionaris es jubilin amb un 70%del salari i les prejubilacions per als cossos especials a partir dels 55 anys se situïn en el 60%.

Ara bé, la diferència de criteri es dóna en el temps, és a dir, si s'ha d'aplicar a partir de l'entrada en vigor de la llei i, per tant, que no tingui un caràcter retroactiu. D'aquesta manera els funcionaris mantindrien el seu estatus actual. A canvi, el personal de l'administració pública acataria la decisió de no crear més plaçes de funcionaris, tret d'aquells que pertanyin als cossos especials. Un canvi de cromos que pot posar el punt i final a intenses negociacions que segueixen ancorades des de fa setmanes en un full de ruta que sembla inamobible per les parts.

Una prova de la voluntat d'arribar a un acord és el compromís per part de DA d'estudiar en profunditat les qüestions plantejades pels sindicats.

TEXT ACTUAL / En essència el text del projecte de llei té per objectiu assolir la sostenibilitat del sistema de pensions de la Funció Pública. Fins ara el complement de jubilació anava a càrrec del Govern, i a partir de l'entrada en vigor de la llei, els funcionaris passaran a aportar fins a un 3% del seu salari al pla de pensions de la funció pública (voluntariament), i el Govern hi aportarà la mateixa quantitat. Aquest nou pla permetrà a l'Executiu rebaixar els compromisos contrets dels 1.700 milions calculats en el pitjor dels casos fins els 280 milions d'euros

Un cop es jubilin, el complement garantirà un 60% del salari, a banda del que percebin de la CASS. Pel que fa a les prejubilacions, quedaran suprimides i només s'hi podran acollir els que tenen l'edat per acollir-s'hi o els qui els falten cinc anys. Per als que s'hi acullin, la prestació oscil·larà entre el 50 i el 58% del salari, en funció dels anys que els faltin per a la jubilació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT