PUBLICITAT

El Govern català defensa la gestió del bosc de Riu

  • Experts dels dos centres defensen que la intervenció permet mantenir els elements
EL PERIÒDIC
RIU DE CERDANYA

Periodic
Pelegrí al parlament català, el passat dia 9 Foto: ALBERT BERTRAN

El conseller d'Agricultura, Josep Ma Pelegrí, va defensar ahir durant la sessió plenària al Parlament, la gestió que es ve fent del forest Muntanya de Riu de Cerdanya, d'acord amb el projecte d'ordenació aprovat el 9 de setembre de 2008 pel Govern del tripartit.

Pelegrí va recordar que «la protecció no es incompatible amb la gestió sinó tot el contrari, és precisament gràcies a la gestió forestal que s'ha dut a termes durant els darrers 100 anys que aquesta avetosa ha estat inclosa a l'inventari de boscos singulars de Catalunya». La polèmica sorgeix arrel de la denúncia d'Acciónatura de que la subhasta de fusta d'aquest bosc acabaria amb una de les avetoses més riques de Catalunya.

Segons els informes del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) en relació a aquesta avetosa la superfície delimitada com a bosc singular és de 128 hectàrees i estan incloses en els 150 ha de l'avetosa de Riu i el valor de singularitat pel qual es va catalogar és per la maduresa i específicament per «presència de fusta morta en peu de qualsevol espècie».

Pelegrí va explicar que des del 1997 fins a l'actualitat s'ha detectat una tendència al tancament de capçades i una reducció de regenerat. En aquest sentit, l'actuació silvícola proposada consisteix en conservar l'avetosa amb una estructura irregular i millorar l'estabilitat del bosc. Per això es considera que cal reduir el nombre de peus de les classes intermèdies obrint clarianes que afavoreixin el regenerat. En aquest sentit, Pelegrí, va dir que «en cap cas es planteja tallar els arbres de mida superior ni els monumentals. Tampoc està previst treure els arbres morts en peu», informa l'ACN

Els experts del CREAF consideren que la gestió forestal proposada permetrà mantenir també la singularitat del bosc de Riu. El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), per la seva banda, va realitzat el setembre del 2011 per encàrrec de l'Ajuntament de Riu un informe relatiu a les mesures per evitar alteracions de l'hàbitat. Segons aquest informe: el bosc està gestionat des de l'any 1914 i avui dia te un bon estat de salut i de valor natural per aquesta gestió feta. Les actuacions que es volen fer ara, s'emmarquen dins del Projecte d'Ordenació vigent que es va aprovar al 2008 i preveu actuacions fins el 2018.

Conclusions científiques / El conseller va defensar que el bosc s'ha estudiat i monitoritzat de forma regular des del 1998 i les conclusions científiques a les que s'ha arribat són: gracies a la gestió feta els avets han pogut expandir-se; el manteniment de un bosc irregular, gracies a tallades regulars selectives, ha permès garantir una bona salut i un bon nivell de biodiversitat fins ara; i que sense gestió el bosc es tancarà, l'habitat esdevindrà més homogeni i perdrem valor de biodiversitat, com ha passat en moltes zones d'Europa i altres zones de Catalunya.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT