PUBLICITAT

Monuments menyspreats

  • El comitè andorrà de l'organisme adscrit a la Unesco fa públic un fotomuntatge denúncia
  • La simulació mostra com algunes esglésies romàniques queden esborrades del paisatge
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
A dalt l'entorn de Sant Miquel d'Engolasters actual i al costat com podria quedar a partir d'ara. A baix l'esglesiola de Santa Bàrbara a Ordino Foto: ICOMOS

El comitè andorrà del Consell internacional per a la protecció del patrimoni cultural, Icomos es va assessorar sobre la possibilitat de portar al Tribunal Constitucional la modificació de la Llei de Patrimoni Cultural que aprovarà dijous que ve la majoria parlamentària de Demòcrates per Andorra (DA), i va descobrir que no ho podrà fer. De fet, Icomos va insistir que només ho pot fer la cinquena part del Consell General, tres comuns o el cap de Govern. I va lamentar que «és molt difícil que ningú presenti recurs».

I és que els comuns es van posar d'acord per fer la proposta de modificació, el cap de Govern rep el suport de la majoria parlamentària que hi votarà a favor i per últim, els grups de l'oposició, el Partit Socialdemòcrata i Socialdemocràcia i Progrés que s'han manifestat en contra de la modificació, s'haurien de posar d'acord per fer-ho. En canvi, Icomos va insistir en que «es tracta d'una decisió política de la més alta importància» i va afegir que «el 2003 la llei de Patrimoni Cultural va ser aprovada per unanimitat».

Si des dels anys 60 molts polítics van lluitar per preservar el llegat històric i cultural, la percepció és que ara interessa ben poc. Per això Icomos va fer ahir un muntatge fotogràfic per denunciar el futur probable de molts monuments. «Hem fet els muntatges demanant que posessin edificis a partir dels 20 metres de protecció cautelar del monument, tal com s'aprovarà dijous que ve al Consell General». I mai millor dit, una imatge val més que mil paraules i sinó que el lector es fixi bé en les fotografies d'aquesta pàgina que són un abans i un després dels entorns de Sant Miquel d'Engolasters i de Santa Barbara a Ordino.

Icomos va argumentar que monuments com Sant Miquel d'Engolasters o Sant Joan de Caselles «necessiten molt espai per respirar», i va lamentar que «esperàvem que una reforma de la llei fos per augmentar la protecció no per reduir-la». Amb un lacònic «ara pot passar de tot» els defensors del patrimoni, van afegir que «més enllà dels 20 metres, si el Govern creu convenient que la distància ha de ser més gran per protegir el llegat històric, s'haurà d'entendre amb el comú».

patrimoni i urbanisme / Advertint que no s'ha de confondre patrimoni i urbanisme, Icomos va defensar que els comuns haurien de tenir en compte els entorns de protecció en els plans d'urbanisme, per tal de preservar els béns d'interès cultural i alhora satisfer els interessos privats. «La preservació sempre afecta persones però si ho preveus en els plans urbanístics, el que restés en un lloc ho pots sumar en un altre, a tot arreu es fa així». Partidaris de trobar un equilibri entre els interessos de la comunitat i els interessos privats, van reiterer que «amb 20 metres de distància cautelar, queda clar que l'Estat no pot protegir un patrimoni que és de tots i que té l'obligació de transmetre a les generacions futures». Com que Icomos no pot presentar un recurs d'inconstitucionalitat, també va afegir que serà vigilant en les accions que a partir d'ara puguin perjudicar el patrimoni, perquè si que pot presentar un recurs davant un acte administratiu.

I va continuar advocant per una llei que sumi esforços entre el ministeri i els comuns, i que permeti una protecció no en base a una distància, sinó en base a l'anàlisi de l'entorn pròpiament dit.

Així, si l'esglesiola de Sant Miquel de la Mosquera no requereix cap distància perquè ja està rodejada pel poble, Sant Miquel d'Engolasters requereix molt més de 20 metres per respectar el caràcter rural de l'entorn. «Cal analitzar el context del monument històric, com, on i perquè es va construir Sant Miquel d'Engolasters, voler simplificar tot això establint distàncies de 20, 50 o 100 metres és totalment arbitrari» va concloure.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT