PUBLICITAT

El «proper pas» del Madriu: un estudi d'especialistes per a l'accessibilitat

  • Irina Bokova lloa Andorra com el país «campió» del programa ?Iniciativa Global de l'Educació en Primer Lloc'
L. F .M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La subsíndica i els síndics generals rebent un regal de la directora general de la Unesco, Irina Bokova. Foto: ÀLEX LARA

El 10è aniversari de la inscripció de la Vall del Madriu a la llista de Patrimoni Mundial de la Unesco no aportarà grans novetats, però sí projectes de futur. El ministre de cultura, Albert Esteve, va explicar ahir acompanyat de la directora general de la Unesco, Irina Bokova, que el «proper pas» és la realització d'un estudi amb enginyers i arqueòlegs per solucionar el problema de l'accessibilitat a la Vall, i que «s'ha parlat amb la Comissió de gestió». En aquest estudi, «provablement» es treballarà, segons va informar Esteve, amb «la combinació de diferents vies d'accés», i tot que el ministre va subratllar que seran els experts qui ho determinin, el diumenge va avançar que hi hauria la possibilitat que «hi pugui haver accés controlat de ginys elèctrics complementats amb un giny aeri (...) perquè es pugui transportar material o persones en casos excepcionals», segons va informar l'ANA.

Bokova, va dir que «cal continuar buscant una solució», es va mostrar comprensiva amb els tempos, ja que «la protecció és complicada, per una banda nosaltres volem la protecció de la biodiversitat i l'autenticitat», i va afegi que «per una altra, també comprenem les dificultats de respectar els interessos de la comunitat local». A més de comprensiva, Bokova també és va mostrar «optimista», ja que «el Govern està en un bon camí de reflexió». La directora general de la Unesco va explicar que estan a l'espera que Andorra finalitzi l'informe sobre l'estat de la vall, que s'ha de lliurar a finals de mes, i que un cop el tinguin, estaran també en disposició de fer les seves aportacions sobre les solucions a l'accessibilitat. En referència a l'informe, Esteve va afirmar que aquest reflecteix que l'estat de conservació de la vall és bo i que no s'ha detectat cap perill que pugui posar en risc el seu patrimoni.

PAÍS «CAMPIÓ» EN EDUCACIÓ/ «Sense educació les societats multiculturals es poden fragmentar», va dir Esteve, i, segons la conclusió de Bokova, Andorra és un país «multicultural» i exemple de «cohesió social». La directora general de la Unesco va lloar ahir l'educació al país, «amb tres sistemes multilingües i amb l'ambició de l'aplicació de les noves tecnologies», i també va dir que Andorra ha estat «la campiona» en la participació a la Iniciativa Global de l'Educació en Primer Lloc de les Nacions Unides, un dels temes que va centrat bona part de la reunió de treball d'ahir al matí mantinguda per Bokova i una delegació governamental encapçalada pel ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, la ministra d'Educació i Joventut, Roser Suñé, i el ministre de Cultura. Precisament va ser Esteve qui va anunciar que a les cinc escoles del país que estan a la xarxa d'escoles de la Unesco, s'hi vol afegir la de Formació Professional.

FESTES DEL SOLSTICI D'ESTIU/ La candidatura per inscriure les festes del solstici d'estiu al Pirineu dins del patrimoni immaterial de la Unesco. «està seguint el seu curs», va informar Esteve, que va afegir que «s'ha fet una excel·lent feina» i que per això són optimistes. Tot i així va recordar que la resolució no es coneixeran fins el 2015. Abans, però, «potser se'ns requeriran complements d'informació». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT