PUBLICITAT

Les xarxes salven el 50% de la collita a Sant Julià

JOSEP ROMERO
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Plantes de tabac afectades per les pèdregades de diumenge passat. Foto: ÀLEX LARA

Les dues xarxes de protecció dels camps existents al Principat, establertes als municipis lauredians de Nagol i Llumeres, van aconseguir salvar el 50% de la producció de la collita de tabac, després de les fortes pedregades que es van produir diumenge passat. La forta pedra, localitzada bàsicament en diferents índrets de la parròquia de Sant Julià, van fer malver, en un major o menor grau, un 80% de les plantes, segons va explicar el president de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra, Xavier Coma. El més greu és la imposibilitat d'aprofitar gran part de les fulles de tabac sinistrades ja que «quan les calamarsades cauen entrant l'estiu les plantes són més difícils de recuperar i és més complicada la seva replantació».

A localitats com ara Fontaneda, Canòlich o Aixàs, entre el 80 i el 90% de la plantació ja es pot destruir com a conseqüència de la pedra caiguda.En el cas d'Aixirivall el percentatge estaria als voltants del 30% i en Nagol, en menys del 10%. Tot i així,les dades són provisionals a l'espera de rebre totes les declaracions de les possibles parcel·les i plantes afectades. Per a Coma la situació en aquests índrets podria qualificar-se de «sinistre total tot i que encara és aviat per parlar-ne».

XARXES/La instal·lació de les xarxes va permetre reduir els danys que es van produir en molts camps de tabac de la parròquia baixa del país. El propietari de tres parcel·les de Nagol, Joan Visa, va manifestar que segons els seus primers càlculs va aconseguir salvar quasi un 50% de la collita gràcies a aquest sistema de protecció. La resta de terrenys no coberts no han patit la mateixa sort i, van quedar arrasats per la forta pedra caiguda. En la majòria dels casos les plantes afectades ja estan per fresar. A Llumeneres es va poder salvar un 25% de la collita gràcies a la col·locació d'aquestes teles.

Les xarxes formen part d'una prova pilot encetada la primavera passada. Segons Visa la idea del cobriment del camp de tabac es va pensar inicialment per a tot tipus de conreus. El bon funcionament de la iniciativa es previst que tingui continuitat a curt termini. Així, en les properes setmanes «colocarem les malles a les vinyes i d'aquesta manera ens evitarem ensurts», va comentar.

La característica principal del sistema és que «s'evita que la pedra o el gel ataqui directamente a la planta. i, al mateix temps, es depositi en les parts centrals de la xarxa, impedint que s'acumuli en la zona ja que ràpidament se'n va cap als laterals i cau al terra».

PROCEDIMENT A SEGUIR/Per fer front als danys produïts per lapedra i el gel sobre els cultius, els colliters disposen d'un fons d'assegurança solidari per tal de cobrar les corresponents compensacions, si fos el cas. La cobertura s'activa una vegada es declara el sinistre i compta amb la valoració tècnica de les pèrdues per part d'uns perits externs. Els agricultors disposen de 5 dies per efectuar les pertinents declaracions de sinistres.

Els peritatges es poden realitzar a les parcel·les des del momen en què es talla la flor, l'anomenat escapçat, i fins la collida del tabac, ja que és en aquest període quan el tabac ha arribat al seu màxim desenvolupament i la seva capacitat de reacció davant els incidents queda pràcticament anul·lada. Les primeres recol·leccions de tabac d'aquesta temporada es previst que comencin a mitjans del proper mes d'agost, segons va anunciar elpresident de l'APRA. Si les condicions climatològiques són favorables la campanya hauria de finalitzar entre mitjans i finals de setembre segons les localitzacions.

TEMPORADA anterior/L'any passat les pluges i pedregades durant l'estiu van ser especialment devastadores per a Canillo, Ordino, la Massana, Sant Julià i Andorra la Vella.

Com a conseqüència dels factors climatològics adversos la qualitat final de la collita va estar per sota de temporades anteriors. Al 2013 les pedregades setmanals van afectar, en diferents graus, a més d'un 65% de la collita. Cal tenir present que un període perllongat de pluges té conseqüències fisiològiques en les mates del tabac que es tradueixen en un desenvolupament vegetatiu del cultiu per sota de l'habitual, la qual cosa comporta una baixada del rendiment de les plantacions molt important pels conreus.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT