PUBLICITAT

El programa Joves actius abaratirà la contractació d'aprenents

  • La CEA es felicita de la iniciativa llargament reivindicada per tots els sectors empresarials
  • Les ajudes aniran des d'exempcions fiscals i descomptes a la CASS fins a la subvenció
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un jove repara un automòbil en un taller de reparació de vehicles a Andorra la Vella. Foto: àlex lara

El programa Joves actius que el ministre d'Interior, Xavier Espot, i la ministra d'Educació, Roser Suñé, van presentar divendres passat a la Taula permanent de formació, abaratirà el cost del treball als empresaris que contractin els joves d'entre 16 i 20 anys que volen inserir-se en el món laboral. El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, es va felicitar de la iniciativa i va recordar que és «una demanda reiterada per la CEA des de fa anys, que beneficiarà tant als treballadors com als empresaris». Altimir també va insistir en que «ara per ara als empresaris els és impossible contractar aprenents per l'elevat cost que els suposa».

Les línies mestres del projecte passen per establir les formacions en base a la demanda dels joves i no a la inversa, en base a la demanda de les empreses. La formació serà teòrica i pràctica amb una part lectiva i presencial a l'aula, i una altra de pràctiques a l'empresa. Una vegada els joves acabin la formació se'ls ajudarà a integrar un lloc de treball en el sector que hauran triat prèviament i per al qual s'hauran format. Les empreses que contractin els joves rebran una sèrie d'ajuts que s'estan valorant com ara reduir el cost del treball a l'empresa amb exempcions fiscals, descomptes en la cotització a la CASS i ajudes puntuals al sou que percebi el treballador, a imatge del programa de descentralització del treball per incentivar la mà d'obra en punts allunyats com ara el Pas de la Casa.

De fet, el programa ocupacional Joves actius és un «programa molt ambiciós en el qual s'està treballant, però que encara està en una fase embrionària» va reconèixer Espot, però va insistir en que s'hi està treballant perquè sigui una realitat a començaments de l'any que ve. Com que el programa tindrà dues vessants, un pla d'ajuda a les empreses que vulguin facilitar l'aprenentatge als joves, però també la seva preparació prèvia, Altimir assegura que «el sector privat respondrà a la implicació pública, perquè ens interessa a tots». I va reiterar que «en el context econòmic actual i sense ni facilitats ni ajudes, els empresaris no contracten aprenents per estalviar-se problemes».

I és que el mercat laboral està en plena transformació, l'oferta supera la demanda i les empreses poden triar, cosa que no passava abans. Espot també va explicar que el programa es vol posar en marxa a començaments de l'any que ve per disposar de més pressupost del que se li podria destinar ara. La idea és formar els joves des d'Educació i després inserir-los a l'empresa amb una subvenció. L'objectiu és «trobar una resposta per als joves que acaben l'escolaritat obligatòria i no volen continuar l'itinerari clàssic», va reiterar Espot, explicant que «sovint per als joves que volen inserir-se al mercat laboral, l'edat i la manca de formació són un problema i per això se'ls vol donar eines».

Una vella reivindicació / Fins ara, els empresaris eren molt reticents a l'hora de contractar aprenents i criticaven la poca implicació de l'Administració en dissenyar plans de formació que tinguin en compte la demanda real de les empreses i sobretot, les necessitats dels empresaris que cada dia fan equilibris per compensar el retrocés de l'activitat. En un entorn hostil per a la bona marxa dels negocis, el primer que fa l'empresari és reduir els costos per evitar enutjoses taques vermelles als llibres. I si cal negocia jubilacions i redueix plantilles. Poc espai queda a l'aprenent quan l'empresari considera que hauria de cobrar per contractar-lo, perquè té tota la responsabilitat, «no només hem d'ensenyar-lo sinó que cal vigilar que no es faci mal». Aquestes queixes són compartides per garatgistes, restauradors i hotelers. El president de la Petita i mitjana empresa (Pime), Marc Aleix, també va reiterar en diferents ocasions que la figura de l'aprenent és inexistent perquè «se l'han carregat a base de regles i càrregues que no serveixen per a res sinó per fer-nos desistir a l'hora d'agafar un jove i formar-lo». I aposta per agilitzar la contractació d'aprenents a través d'un pla i unes regles de joc d'acord amb les necessitats reals dels empresaris, «tant d'un costat com de l'altre, administració i empresariat, ens costarà diners, però seran diners ben invertits si donem una formació als joves que no en tenen».

Altra inconvenient denunciat pels empresaris és que tant si són menors o majors d'edats, els han de pagar el salari mínim íntegre o la part proporcional i la CASS, «per ben poca feina».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT