PUBLICITAT

Les vendes cauen un 10% en relació a la temporada passada

  • Els comerciants es queixen per l'afluència moderada de clients però sobretot perquè no compren
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una botiga de sabates amb el cartell de les rebaixes a la capital. Foto: TONY LARA

El vicepresident de la Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra (FACA), Antoni Miralles, va lamentar ahir els pobres resultats del que porten de temporada de rebaixes d'estiu. Fins ara, els comerços han notat un descens de vendes d'entre el 5% i el 10% respecte al mateix període de l'any anterior. La mala situació econòmica global és la causa principal d'aquesta davallada. Tot i que la situació «no és d'eufòria tampoc és dramàtica», va assegurar, ja que els estocs són menors degut a què els comerciants des de l'inici de la crisi actuen amb una major previsió a l'hora de fer les comandes. Tot i que es registra un descens de l'afluència de clients, Miralles va reconèixer que els dies de representació de l'espectacle del Cirque du Soleil es detecta «un augment de gent al carrer i un major nombre de visitants, però econòmicament encara no s'han copsat resultats», va indicar. La manca de visitants, però, no és l'única causa del descens de les vendes, sinó que el principal motiu, segons Miralles, és que «les persones que ens visiten no tenen diners», però també cal parlar de la «pèrdua de confiança dels clients» que fa que només comprin allò imprescindible per no gastar més del compte. Això fa que la despesa mitjana dels visitants hagi baixat molt. Els canvis d'hàbits dels clients també és un factor a tenir en compte ja que des de fa molt de temps es compra allò que es té pensat, en lloc d'actuar impulsivament i ampliar la compra a d'altres productes com es feia abans.

RÀNQUING DE TURISTES/Els russos continuen liderant el rànquing de turistes que més gasten. El seu perfil és de turista familiar que compra bàsicament roba de marca i licor de qualitat. No obstant això, Miralles va manifestar que en les darreres setmanes s'ha pogut constatar un descens d'aquests del 10% aproximadament degut a la recent crisis Ucraïnesa que ha comportat una devaluació important del ruble. Els russos en aquesta època estiuenca acostumaven a passar, en general, les vacances a la Costa Brava i fan excursions programades a Andorra, però aquest any molts han optat per destinacions que els són més properes i econòmiques.

Les xifres negatives del nivell de vendes dels comerços, tant en botigues de moda, electrònica, alimentació o restauració, contrasten amb l'increment del volum de negoci al Pas de la Casa, d'entre un 5% i un 10%. Per al vicepresident de la FACA, l'augment té la seva causa en un important nombre de turistes francesos que aquest estiu estan travessant la frontera per aquest punt i que, en general, fan visites dia, es queden al Pas i no baixen a les valls centrals. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT