PUBLICITAT

Els usuaris del Cedre disposaran d'una història clínica compartida

  • La residència incorporarà properament 15 nous professionals per millorar la qualitat del servei
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La façana de la nova residència El Cedre a Santa Coloma, a la parròquia d'Andorra la Vella. Foto: TONY LARA

En les properes setmanes, els 119 usuaris actuals de la residència El Cedre disposaran d'una història clínica compartida amb la resta del SAAS, la qual cosa permetrà donar un servei més eficient i de qualitat, segons va anunciar ahir el director del SAAS, Lluís Burgués. Així es pretén acabar amb les disfuncions actuals i que havien estat objecte de reiterades queixes dels familiars dels usuaris i d'una part dels mateixos residents.

La solució posarà, a més, punt i final a les diferències existents de cobertura sanitària entre els actuals usuaris de la residència i els provinents de la del Solà d'Enclar en el moment que es va produir la fusió entre els dos centres, el novembre passat. Fins ara,l'atenció mèdica i les despeses de farmàcia dels residents del Cedre són assumides directament per la CASS mentre que els usuaris de l'antic geriàtric de Clara Rabassa han de pagar el metge de capçalera i la farmàcia.

Burgués va explicar que es farà una proposta de costos a la cartera de serveis, després de detectar-se aquesta problema, cosa que produïa «una clara falta d'equitat». Això permetrà culminar el procés d'homogeneïtzació en l'atenció social i sanitària de tots els residents, per tal que «s'ofereixi la mateixa oferta assistencial als residents provinents de la residència del Solà d'Enclar com als de El Cedre, en funció de les seves necessitats». Alhora les mesures proposades permeten evitar trasllats innecessaris a urgències i, d'aquest servei, a l'hospital per efectuar ingressos que no calguin.

Els canvis, que formen part d'un pla d'accions aprovats pel Consell Directiu del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària, van ser comunicats als familiars dels usuaris durant la reunió que van mantenir dijous passat al vespre amb el mateix director del SAAS i l'assistència de la ministra de Salut, Cristina Rodríguez.

MÉS PERSONAL / El Pla d'accions inclou la contractació de 15 professionals: dues infermeres, un treballador social, 11 auxiliars d'infermeria i un portalliteres. Tots a jornada complerta de 40 hores setmanals tret de la del treballador social que serà de 20 hores setmanals. A més, cal destacar l'ampliació horària del psicòleg i del metge fins 40 hores a la setmana, potenciant la coordinació assistencial mèdica amb l'Equip d'Atenció Especialitzada de Medicina Interna i Especialitats Mèdiques del Centre Hospitalari Andorrà.

Les necessitats de personal es deuen a aspectes com la creació denous espais específics per als residents segons el grau de dependència i la ubicació física dins el centre. Aquests espais permeten una atenció específica per als diferents graus de dependència . També es reforça el personal per potenciar la comunicació amb els familiars i poder atendre'ls i informar-los fóra de l'horari laboral, ja què són les hores en què les famílies poden realitzar les visites als residents.

Una ampliació de personal que, segons Burgués, també obeeix a una càrrega de treball massa gran per part dels 93 professionals que actualment té el centre. Unes jornades «molt llargues en alguns casos que fan difícil la conciliació de la vida laboral amb la familiar», va indicar.

La convocatòria de personal es oberta i les incorporacions es produiran el més aviat possible.

JUNTA DE RESIDENTS / Finalment es crearà de forma reglamentària la Junta de Residents de El Cedre que, ara per ara, no està constituïda. La formalització d'aquest organisme ha de permetre millorar la participació dels residents i familiars en les activitats delcentre i «legitimar la representativitat de les seves opinions».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT