PUBLICITAT

Ocupació subvencionarà el treball fora del nucli urbà

  • Interior presenta dos programes per lluitar contra l'atur
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre, Xavier Espot, ahir a la Taula permanent per a la formació, ahir Foto: ÀLEX LARA

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va presentar ahir a la Taula permanent per a la formació en el treball, dos nous dos programes ocupacionals que es posaran en funcionament al més aviat possible. De fet, en breu s'engegarà el de foment de l'ocupació en zones allunyades, que el Consell de Ministres aprovarà en les properes sessions d'aquest mes. El programa que entrarà en funcionament el mes que ve «per aprofitar l'època de més afluència turística i de més demanda de les empreses», va argumentar Espot, subvencionarà les empreses que estiguin radicades a més de deu quilòmetres de distància del quilòmetre zero. El Govern aportarà 150 euros per treballador contractat a l'empresa per tal que aquesta li pugui oferir un salari mínim una mica més elevat, al voltant dels 1.100 euros, i subvencionarà el preu del transport o la despesa en carburant –si el treballador es desplaça amb els propis mitjans– al treballador. La mesura vol pal·liar les dificultats que tenen els empresaris del Pas de la Casa i altres zones allunyades per contractar efectius.

Incrementar el salari mínim / L'objectiu d'incrementar el salari mínim als treballadors contractats en zones allunyades del nucli urbà d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany és evitar la rotació i que marxin de l'empresa si troben una oferta més cèntrica. La possibilitat s'obre a totes les persones inscrites al Servei d'Ocupació per un període mínim de 45 dies i la subvenció de 150 euros mensuals tindrà una durada d'un any. Espot va considerar que aquesta quantitat és prou atractiva per fer que el treballador conservi la feina, ja que el salari mínim continuarà a l'entorn dels 950 euros a les zones centrals del territori. I perquè el transport no sigui un cost afegit per al treballador aquest percebrà una altra ajuda.

Espot no va poder determinar quantes persones es podran beneficiar del programa però va desitjar que la iniciativa «tingui molt bona acollida, ja que hi ha moltes empreses que tenen el centre de treball radicat en aquestes zones i és una demanda de fa molt temps». Interior preveu sufragar el programa d'ocupació per a zones allunyades de les parròquies centrals amb la dotació de 2,7 milons d'euros destinada a polítiques ocupacionals del pressupost d'aquest any, que també finança quatre programes més.

600 certificats / El ministre d'Interior també va fer un petit balanç dela resta de programes de formació que s'estan oferint. Espot va explicar que s'han intensificat perquè estan tenint molt bona accetació» i va afegir que «ja són 800 les persones que s'ha acollit als cursos i 600 les que han obtingut una certificació». I va recordar que aquest any el Govern ha augmentat la dotació pressupostària per a la formació dels desocupats en un 22% respecte a l'any passat i en més del 40% respecte al 2012.

Joves actius / El ministre d'Interior i la ministra d'Educació, Roser Suñé, també van presentar ahir a la Taula permanent e formació en el treball un segon programa ocupacional molt ambiciós en el qual s'està treballant, però que encara està en «una fase més embrionària» va reconèixer Espot. Es tracta del programa Joves Actius dirigit als nois i noies d'entre 16 i 20 anys, que no volen continuar estudis llargs i volen integrar el mercat laboral. Espot va explicar que el programa es vol posar en marxa a començaments de l'any que ve, entre altres coses, per disposar de més pressupost del que se li podria destinar ara. La idea és formar els joves des d'Educació i després inserir-los a l'empresa amb una subvenció. L'objectiu és «trobar una resposta per als joves que han acabat l'etapa d'escolaritat obligatòria i no volen continuar l'itinerari clàssic», va reiterar Espot, explicant que «sovint els joves que volen inserir-se al mercat laboral, l'edat i la manca de formació són un problema i per això se'ls volen donar eines». El programa Joves Actius, haurà d'esperar els pressupostos generals de l'Estat de l'any que ve per disposar de dotació pressupostària. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT