PUBLICITAT

T'atreveixes amb l'ONCA ?

  • L'orquestra clàssica va portar la música al carrer deixant-se dirigir pel públic present
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Ciutadans dirigint l'ONCA ahir al migdia a la plaça de la Rotonda d'Andorra la Vella. Foto: àlex lara

Minuts abans de les dotze del migdia d'ahir dijous la plaça de la Rotonda de la capital va ser l'escenari d'una curiosa experiència musical que va deixar bocabadats a més d'un vianant que s'atansava a la zona. Tot estava a punt, dotze musics, inclòs el director de l'ONCA, Gerard Claret, es col·locaven per començar a tocar el contrabaix, els violoncels, els violins i les violes. Però hi faltava un petit detall: el director de l'orquestra.

Al faristol es podia llegir, Dirigeix-nos. Tot un atreviment davant una orquestra de tant gran qualitat. Tot i així van ser molts els ciutadans que hi van respondre a la crida. Només hi faltava conèixer qui seria la primera persona que s'atrevís al desafiament. L'encarregada voluntària d'obrir l'espectacle musical va ser una nena de menys d'un any emprenyada per la seva mare. Els espectadors, amb un somriure de boca orella, van aplaudir eufòricament el final de l'actuació musical. A partir d'aquell moment i, mica en mica, més de 40 persones s'anaven animant a dirigir l'orquestra. Públic de totes les edats, des de nens ben petits fins a turistes sorpresos i ciutadans del país.

Per fer-ho accessible a tothom, els músics van oferir als improvisats directors les partitures de dues peces molt conegudes. Van tocar, entre d'altres, el primer moviment de la Petita serenata nocturna, de Mozart, «que tothom coneix i a qui més qui menys li és fàcil anar seguint el ritme», i el Playful pizzicato de la Simple Symphony, segons va explicar el mateix Claret.

Pràcticament dues hores de concert i un públic xifrat en unes 200 persones que en un moment o altre es van acostar fins a la plaça. Entre els assistents es va poder veure al ministre de cultura, Albert Esteve o a l'ambaixadora de França a Andorra, Ginette de Matha.

Experiència novedosa

L'acció desenvolupada, T'atreveixes amb l'ONCA, va ser organitzada pel mateix Govern i la Fundació Crèdit Andorrà. Una vegada és faci balanç, els seus organitzadors no descarten tornar-la a repetir.

El director artístic de l'ONCA va explicar que la intenció va ser «que l'orquestra surti al carrer i pugui atansar-se a la gent i es posi al servei de la gent».

Els orígens de la iniciativa musical es remunten a la visualització d'un vídeo per internet en què una orquestra americana feia una performance semblant amb la col·laboració dels ciutadans. Aleshores «es va decidir buscar l'indret adequat per traslladar l'experiència a Andorra».

Claret va manifestar que la plaça de la Rotonda, on es va celebrar l'esdeveniment «és un lloc fantàstic perquè passa molta gent». El matí solejat també va ajudar a que la convocatòria resultés tot un èxit. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT