PUBLICITAT

La guerra de successió a l'Espai Ermengol de la Seu

  • Calçada, inaugura avui la commemoració del Tricentenari
EL PERIÒDIC
LA SEU D'URGELL

Periodic
Un bust del general Moragues Foto: EL PERIÒDIC

Demà, l'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la capital alturgellenca inaugurarà l'exposició La Seu d'Urgell, Castellciutat i el general Moragues durant la Guerra de Successió. L'acte inaugural s'iniciarà a les 12 del migdia i estarà presidit pel comissari de la commemoració del Tricentenari, Miquel Calçada, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, i el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell. Després d'inaugurar l'exposició, les autoritats es desplaçaran fins la Torre Solsona de Castellciutat, una de les fortificacions d'època, on s'està acabant les obres de rehabilitació i senyalització. La Torre Solsona és un dels escenaris de la Ruta 1714, que integra els itineraris de la Guerra de Successió.

L'exposició, que es podrà visitar a partir de dissabte a la tercera planta de l'Espai Ermengol, descriu de forma gràfica els esdeveniments històrics més importants de la Seu d'Urgell i Castellciutat en el context de la Guerra de Successió. Així, els plànols, mapes i il·lustracions, acompanyats dels textos explicatius, permeten entendre de forma contextualitzada la guerra de Successió a les nostres terres: l'evolució de la fortalesa de Castellciutat, l'impacte de la guerra en la població de la plana urgellenca, la importància estratègica d'aquesta plaça durant el conflicte i el paper destacat del general Moragues com a governador militar de Castellciutat i cap superior de les fronteres. Finalment, explica la resistència i la capitulació de la plaça el setembre del 1713, així com les conseqüències de la derrota, tant a nivell local com de país.

L'exposició es complementa amb un documental amb entrevistes als següents experts en la matèria: Agustí Alcoberro, Albert Villaró, Josep Albert Planes, Carmen Xam Mar, Lluís Obiols i Quim Torra. L'Espai Ermengol ha produït aquesta exposició amb el suport del Museu d'Història de Catalunya. Aquesta exposició s'emmarca dins del conjunt d'actes organitzats per l'Ajuntament de la Seu d'Urgell per commemorar el Tricentenari de la Guerra de Successió. Al llarg d'aquest any s'aniran celebrant diversos actes al voltant d'aquests fets.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT