PUBLICITAT

La desaparició dels plurianuals encén les alarmes a la construcció

  • L'Acoda trasllada al Govern i a DA la preocupació per la supressió de les partides al pressupost 2014
  • L'associació alerta que si aquesta situació no es redreça pot suposar «la destrucció del sector»
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La carretera que ha de suposar la prolongació del vial de Sant Julià fins la sortida del poble, un dels pocs projectes amb plurianuals del pressupost. Foto: ÀLEX LARA

Quan el Consell General va aprovar el pressupost per a aquest 2014, l'Associació de Contractistes d'Obres (Acoda), va celebrar la partida destinada a obra pública, de 50 milions d'euros i la més alta dels darrers anys. Però un anàlisi més curós del pressupost, ja durant el primer trimestre d'aquest any, va permetre alertar d'un fet que preocupa enormement l'associació i que fins i tot podria comportar una nova important destrucció de llocs de treball al sector. Es tracta de la desaparició de la gran majoria dels plurianuals pressupostats pels anys vinents. Sobretot plurianuals de projectes pendents de realitzar-se i que, en eliminar-se, deixen definitivament clar que des de Govern s'ha decidit que no es realitzaran.

Aquesta situació es tradueix en què l'Executiu «no té directrius ni planificació pels propers anys», va alertar el gerent de l'Acoda, Víctor Filloy. Els plurianuals permeten iniciar els treballs i estudis previs a qualsevol infraestructura pública, en aspectes com la signatura de convenis amb els veïns afectats, o l'adjudicació de treballs tècnics per estudiar la viabilitat del projecte. «Si els plurianuals desapareixen», va avisar Filloy, «no es pot treballar ni negociar amb ningú. És un problema extremadament greu, perquè ens podem trobar que els propers anys no hi hagi pressupost en obra pública, perquè no s'ha negociat res abans, no s'ha pogut tancat res».

Una situació com aquesta, en què no es pot pressupostar res perquè no hi ha temps per executar-ho (ja que no s'ha fet els anys anteriors), pot acabar suposant un maldecap a l'hora de poder elaborar els pressupostos futurs i, en conseqüència, «la destrucció del sector de la construcció», va assegurar el gerent de l'Acoda. A més a més, representa «un fre enorme al creixement sostingut i al desenvolupament de les infraestructures del país», va afegir.

Entre alguns projectes amb plurianuals els darrers anys i que han desaparegut als pressupost del 2014 hi trobem, per exemple, unes obres a la frontera hispanoandorrana, millores a la carretera que va de Ransol a Soldeu i de Ransol a Canillo, la millora d'accessos al Pas de la Casa, una rotonda a Santa Coloma o la projecció d'un edifici del COEX a Encamp. En canvi, sí que s'han conservat partides plurianuals (les quals han estat aprovades pel Consell General), per contribuir en les millores de la carretera RN22 que uneix França amb Andorra (600.00 euros pel 2016), i per millorar la carretera del Serrat (751.000 euros pel 2015). També hi ha partides per al vial de Sant Julià, en la fase que encara queda per executar.

REUNIÓ AMB EL MINISTRE / La preocupació del sector davant aquesta manca de directrius en obra pública del Govern va motivar la demanda d'una reunió amb el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé. Durant la trobada, el ministre va justificar l'eliminació de la gran majoria dels plurianuals perquè «s'havia volgut fer un exercici d'honestedat». És a dir, des del Govern van voler netejar dels pressupostos tots els projectes que feia anys que s'estaven arrossegant i que no eren viables, sigui per un tema de manca d'acord amb els veïns de la zona, sigui perquè ja no són suportables econòmicament parlant, o sigui per un tema polític.

Aquesta justificació només va convèncer a mitges l'Acoda. I és que l'associació, el que demana és que a canvi d'aquestes supressions es projectin noves infraestructures pels propers anys i que ja es comencin a reservar partides en forma de plurianuals. «Perquè així els tècnics del departament poden anar treballant sobre un projecte en concret i anar-lo preparant per tal que en un futur es pugui executar. S'ha de començar a treballar ja amb els projectes que voldràs fer d'aquí a tres anys», va exposar el gerent de l'Acoda. Davant aquest plantejament, el ministre els va respondre que ho estudiarien cara pressupostos vinents. De fet ja aquest juliol s'ha començat a elaborar el pressupost per al 2015. Un pressupost emmarcat dins unes eleccions generals.

El grup parlamentari serà vigilant / En paral·lel a la reunió mantinguda amb el ministre, l'Acoda també va acordar una trobada amb el grup parlamentari demòcrata. El grup taronja «es va mostrar preocupat per la situació i ens van dir que vetllaran perquè en l'elaboració del pressupost del 2015 ja es contemplin plurianuals», va informar Filloy.

L'Acoda, però, no les té totes i espera amb incertesa aquest pressupost pel 2015, ara en fase d'elaboració. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT