PUBLICITAT

Les colònies urbanes de gats domèstics sota control

  • El Govern consensua amb Laika que els animals afectats per sida o leucèmia siguin eutanasiats
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un gat i un gos en un carrer d'Andorra la Vella. Foto: TONY LARA

Apartir de la propera tardor s'iniciarà una prova pilot per tal d'aconseguir un major control de les colònies de gats que viuen al carrer, segons la modificació del reglament aprovat l'any 2006 que no recollia el concepte d'animals salvatge urbà. Una normativa que no establia la llista d'espècies que es consideren amb aquesta denominació. Justament el consell de ministres en la seva reunió d'ahir va donar llum verd a aquests canvis que estableix que coloms, rates comunes i gats domèstics hi tenen l'etiqueta de «salvatges urbans».

En aquest sentit, l'actualització d'aquest reglament permet incloure aquests nous preceptes i establir les normes d'actuació en els casos que puguin ocórrer. El text va ser treballat amb els set comuns, amb les associacions de protecció dels animals i amb sis clíniques veterinàries privades.

Pel que fa al repartiment de les responsabilitats, els comuns es faran càrrec de la captura i trasllats, mentre que les clíniques veterinàries realitzaran les anàlisis serològiques, esterilitzacions i eutanàsies, i el departament d'Agricultura serà l'encarregat de definir les patologies a controlar i de la coordinació i finançament del control sanitari. Les associacions de protecció dels animals faran inventaris periòdics i gestió del manteniment. Els comuns i el Departament d'Agricultura es faran càrrec de les despeses econòmiques mentre que les associacions protectores d'animals, per la seva part, sufragaran les despeses d'alimentació.

PROTECTORES D'ANIMALS / El president de l'associació Laika, Josep Mas va explicar que el reglament, que s'ha consensuat amb el Govern, permetrà un major control dels gats foranis. Així, als animals afectats per malalties greus com ara la leucèmia o la sida seran sotmesos a l'eutanàsia en clíniques veterinàries. La resta seran retornats de nou a les colònies urbanes d'on van ser recollits. En cap cas les malalties dels animals representen ara mateix «un risc per a la salut pública», segons va explicar el director d'Agricultura, Landy Riba.

Govern calcula que actualment les colònies de gats les componen entre 10 i 12 individus en les parròquies d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. No hi ha dades sobre el nombre d'aquests animals que viuen al carrer a la resta del país.

En qualsevol cas, «el nombre d'animals es proporcional al nucli on es troben», va assegurar Riba. A modus d' exemple, es localitza una important concentració de gats al bosquet de Santa Coloma. Es pot observar com diàriament moltes persones acudeixen a la zona per donar-los de menjar. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT