PUBLICITAT

El Papa consolida l'atractiu religiós i turístic de la basílica de Meritxell

  • La recent declaració que eleva el santuari a basílica reforça l'interès del turisme religiós per al llogaret
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un grup de turistes arriba al santuari de Meritxell. Foto: ÀLEX LARA

El santuari de Meritxell, avui declarat Basílica menor pel Papa Francesc va rebre 36.231 visites guiades l'any passat. El monument més visitat d'Andorra que integra la Ruta Mariana que passa per Lorda (Lourdes), Torreciutat, Meritxell, i el Pilar de Saragossa, va incrementar el nombre de visitants en un 67% mentre que la majoria de museus i monuments del país van perdre clients. A la xifra oficial de visitants del Santuari, cal sumar-hi la gran quantitat de persones que acudeixen a Meritxell al llarg de l'any i que no estan comptabilitzades en el total de visites guiades del servei de Patrimoni Cultural. La majoria de turistes són espanyols, seguits de prop pels francesos, però Meritxell també rep la visita de turistes d'altres nacionalitats. I és que la tasca que fa mossèn Ramon de Canillo en la promoció del turisme religiós en l'àmbit internacional té una clara incidència en el nombre de visitants. «Jo no faig vacances, el meu temps lliure el dedico a acudir a congressos de turisme religiós», va explicar ahir.

En quant a la possibilitat que el turisme religiós augmenti al santuari, ara que ja és basílica menor, mossèn Ramon va reconèixer que «la distinció és tot un impacte en el món religiós, perquè dóna prestigi al santuari que s'inscriu en una ruta on ja n'hi ha tres amb la Catedral de la Seu i l'església de la Mare de Déu de laVall de les Flors a Tremp». No obstant això, va matisar que «la gent ve quan la busques», afegint que «al santuari puja molta gent i per això hauria de tenir les portes obertes cada dia».

Mossèn Ramon va continuar explicant que «avui mateix, que fa festa el guia de Patrimoni Cultural, hi havien tres autocars que esperaven per poder entrar entre la una i les tres de la tarda. Són gent que busquen,a més a més, un restaurant per dinar i Meritxell els pot oferir tot això». Lamentant que des de Patrimoni Cultural i Andorra Turisme no hi hagi més interès per al santuari, mantenint-lo obert i fent-ne més promoció, mossèn Ramon va argumentar que «el Sant Pare defensa que una basílica sempre ha d'estar oberta, de les nou del matí a les nou del vespre, perquè és un hospital per a l'ànima i per a la gent que ho passa malament».

Miracles, secrets, i vacances / Pel que fa a la hipotètica necessitat de que es produís algun miracle perquè Meritxell tingués el mateix ressò que altres santuaris dedicats a la Mare de Déu, mossèn Ramon va argumentar que «de miracles bé que n'hi hagut a Meritxell, encara que no s'expliquin i encara que no hi guardem penyores perquè es fan malbé i a la llarga, esdevenen insalubres». I va insistir en que «Meritxell és la llar de tots els creients i sempre acull les persones que més ho necessiten».

De fet Meritxell ja integra una ruta mariana que passa per alguns dels llogarets posats sota l'advocació de la Verge que tenen més fidels. Mòssen Ramon va afegir que molts dels pelegrins que van a Lorda aprofiten per arribar-se fins a Andorra i visitar el Santuari de Meritxell. De la Ruta Mariana que inclou Lorda (França), Torreciutat (Osca), Meritxell i el Pilar de Saragossa (Espanya), s'en ha publicat un llibre que ofereix informació general dels diferents santuaris i també tot el que es pot visitar a cada lloc, amb gran profusió de dades d'interès per al turista.

Aquesta ruta atreu cada any milers de pelegrins, la majoria per motius religiosos, però també per descobrir les meravelles culturals, gastronòmiques i naturals que amaguen tots aquests llocs. N'hi ha que fan la ruta seguida i d'altres que opten per fer-la en quatre anys, passant un estiu a cada santuari.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT