PUBLICITAT

DA reforça els criteris de sostenibilitat per determinar les pensions

  • Govern i Consell revisaran anualment el càlcul econòmic de la jubilació
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els consellers generals demòcrates Xavier Montané i Sílvia Calvó, durant la roda de premsa d'ahir Foto: ÀLEX LARA

Dijous de la setmana vinent el Consell General, en sessió ordinària, aprovarà el projecte de llei de reforma de la seguretat social després de més d'un any de treball de la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient. La reforma preveu com a novetat més destacada que el càlcul de la quantia econòmica de les pensions tingui en compte el factor de sostenibilitat per tal d'assegurar les prestacions sanitàries i les pensions actuals i futures.

Els paràmetres per determinar el seu import vindran donats per la variació anuals dels preus (IPC), la relació entre el nombre de cotitzants i el de pensionistes o de l'evolució dels mateixos salaris, entre d'altres. L'índex que s'obtingui serà valorat en relació a la situació econòmica i es podrà contemplar per revaloritzar les pensions.

El Govern i el Consell General seran els que revisaran cada any el sistema de càlcul amb «un debat constant que estarà condicionat per l'evolució econòmica», segons va destacar ahir el conseller general Xavier Montané en la seva compareixença per explicar els canvis que comportarà la modificació dela llei de la CASS. Aquests criteris de sostenibilitat determinaran si les pensions es poden mantenir o incrementar any rere any.

En cap cas la revalorització aniria a la baixa, tal i com preveia el projecte de llei de Govern. Els treballs en comissió van aprovar una esmena en referència al factor que rebaixarà les pensions més elevades,per tal d'evitar que tingui caràcter retroactiu i pugui afectar els punts de la CASS que ja s'han cotitzat.

PRINCIPALS CANVIS / La reforma de la CASS descarta que les pensions es segueixen revaloritzant en funció de l'augment de l'IPC de l'any anterior, com contempla la fórmula actual, tot i que en els darrers períodes no sempre ha estat així degut a l'actualcontext de crisi.

La finalitat de la llei és aconseguir «un model més contributiu»en funció del que aporten els cotitzants, ja que a l'hora de calcular les prestacions que s'atorguin es tindrà molt més en compte la cotització prèvia de l'assegurat i, de fet, s'establiran períodes mínims de cotització, que fins ara no existeixen, per poder-se beneficiar. És a dir, a més anys cotitzats, més pensió, sempre en base als mínims fixats en la reforma.

La modificació de la CASS elevarà de 7 a 15 anys el mínim de cotització per rebre una pensió de jubilació vitalícia, i de dotze mesos fins a 5 anys el mínim per poder cobrar el capital cotitzat.

En els càlculs per a la pensió de jubilació vitalícia es tindràn més en compte els anys de cotització que fins ara, de manera que s'afavorirà les persones que hagin cobrat quantitats més baixes però durant més temps.

DÈFICIT / El projecte de llei també preveu que el dèficit que el nou sistema generi, -actualment de 28 mil milions d'euros- sigui assumit directament pel Govern a través dels pressupostos generals de l'Estat, en lloc de recórrer al fons de reserves de la CASS.

La reforma vol aplicar, segons Montané, més transparència i, a la vegada, més seguretat de cara a l'usuari amb la introducció d'eines com ara la publicació a través del web de tota aquella documentació d'interès ciutadà o una més gran comunicació entre els membres del consell d'administració de la CASS i els assegurats. A més, s'implementarà el silenci positiu en relació a la demanda d'una determinada prestació.

PENSIONS PER INVALIDESA / Més enllà la reforma de la seguretat social contempla una nova fórmula per calcular les prestacions per invalidesa permanent amb l'objectiu d'homogenitzar-les amb la resta de pensions de jubilació. Així es fixarà una pensió mínima no contributiva que assumirà directament la CASS.

A banda, en funció de la situació familiar del beneficiari d'aquesta prestació, la pensió es podrà complementar amb algun altre tipus d'ajuts ja recollits en l'actual llei de serveis socials.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT