PUBLICITAT

L'Ajuntament de Sort recol·loca el bust del general Moragues

  • L'escultura va ser arrencada la Copa del món de futbol
EL PERIÒDIC
SORT

Periodic
Recol·locació del bust del general Moragues per part d'un operari de l'Ajiuntament a la Plaça Major de Sort Foto: ACN / Marta Lluvich

L'Ajuntament de Sort va recol·locar, ahir, el bust del general Moragues a l'entrada de la Plaça Major, el seu lloc original, després de ser arrencat per part d'uns aficionats de la selecció alemanya de futbol, que festejaven la victòria del seu equip davant el Brasil en el partit corresponent a la semifinal del mundial. La celebració va coincidir amb la disputa de la Copa Mundial de caiac en modalitat estil lliure que es fa al riu Noguera Pallaresa, motiu pel qual els seguidors alemanys es trobaven a la capital del Pallars Sobirà.

ANTECEDENTS / L'incident va tenir lloc la matinada del dimarts al dimecres de la setmana passada. El propietari d'un bar veí va guardar l'escultura a l'establiment, després de trobar el bust del general enmig del carrer. Finalment, la figura va acabar en un magatzem propietat de l'Ajuntament del municipi, abans de tornar a l'accés de la plaça Major de Sort, el seu lloc original.

Operaris de l'Ajuntament, amb l'ajuda d'un camió grua, van tornar a situar el bust del general sobre el pedestal de granit. La brigada municipal va reforçar l'estàtua perquè no es repeteixi un incident d'aquestes característiques.

Un cop col·locat el bust, l'Ajuntament va fer una ofrena floral com la que es fa cada Onze de Setembre. L'escultura fa 33 anys que presideix aquest espai a Sort, on l'antic defensor de les llibertats catalanes durant la Guerra de Successió hi va contraure matrimoni amb Magdalena de Giralt.

LA FIGURA DE MORAGUES / L'alcalde de Sort, Llàtzer Zibís, va destacar la importància del general i la seva estreta relació amb el municipi, i va declarar la «voluntat de plasmar el respecte per la figura del general Moragues i aquest sentiment de que és un heroi estimat i reconegut entre els veïns de la capital del Pallars Sobirà». El general Moragues va mantenir una estreta relació amb la localitat. Com va explicar Llàtzer Zibís, el general «va estar vinculat sempre a la vila, no només per raó de matrimoni i de naixement dels seus fills, sinó també perquè tenia casa i propietats al terme de Sort”.

APUNT HISTÒRIC / El 1707, Carles III el va nomenar general, comandant dels Pirineus i governador de Castellciutat (Alt Urgell). Al cap d'uns anys es va casar amb la baronessa de Bressui, resident a Sort. Al juliol de 1713, Josep Moragues va optar per la lluita a ultrança durant la Guerra de Successió, fins que Castellciutat va rendir la fortalesa als borbònics el setembre del mateix any. Com va destacar l'alcalde de Sort, aquest fet que va significar «la caiguda d'un dels darrers baluards de resistència austriacista al pirineu», i donava el domini de la frontera pirenaica de Catalunya. Més endavant es va unir per combatre amb l'exèrcit del marques del Poal i, el 18 de setembre de 1714, es va acollir a la capitulació de Cardona. Tot i així, les autoritats borbòniques el van arrestar, i el març de 1715, el van condemnar a una mort cruel. Josep Moragues va ser arrossegat pels carrers de Barcelona, penjat a la forca, esquarterat i el seu cap va ser exposat dins d'una gàbia fins al 1727.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT