PUBLICITAT

De Matha es felicita de la voluntat d'obertura d'Andorra a Europa

  • Anuncia que Saboya s'entrevistarà amb Fabius per tractar sobre l'acord d'associació amb la UE
  • Recorda que el procés de ratificació de l'acord de no doble imposició amb França està llançat
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
De Matha fent la seva al·lució al costat del cap de Govern, Toni Martí; i brindant amb Martí i el síndic general, Vicenç Mateu, ahir Foto: ÀLEX LARA

L'ambaixadora de França a Andorra, Ginette de Matha, va protagonitzar ahir el seu primer acte públic per celebrar amb les comunitats francesa i andorrana, la Festa Nacional del país veí. Una celebració forta en significat en motiu del centenari de la Primera Guerra mundial de 1914 i que evidentment de Matha va recordar en la introducció del seu discurs. «La crisi, les crisis encara no són, per desgràcia, darrere nostre. La pau, la democràcia i el respecte dels drets humans s'han de preservar perquè són indispensables, però fràgils. Fa 100 anys en el nostre continent, arrencava el més mortífer dels conflictes del segle XX. Avui la pau tan cara de guanyar està constantment amenaçada com s'evidencia en aquest moment, amb els esdeveniments a l'Orient Mitjà, Àfrica o Ucraïna». I va afegir que «mai estarem prou units per defensar i estendre els valors fonamentals, la pau, la llibertat, la igualtat, la fraternitat, que francesos i andorrans compartim des de fa tant temps». Amb només un mes i mig al càrrec, l'ambaixadora de França, va reconèixer que «òbviament no puc pretendre conèixer el Principat» però, va insistir en destacar l'energia i la voluntat en cada un dels interlocutors que ha tingut. «Compromís amb l'obertura, voluntat d'avançar en la transparència i la reforma, d'obrir-se a Europa –tema preuat per al ministre d'Afers Exteriors que evocarà demà amb Laurent Fabius». I també es va referir a la voluntat de França d'ajudar Andorra en obtenir un acord a mida, afegint que «és un desig compartit amb el de preservar la identitat del país que compta amb un patrimoni notable i, sobretot, una gran riquesa humana».

De Matha va recordar la visita del copríncep Hollande que va expressar «mil vegades millor del que jo podia fer el que fa la força d'Andorra i els vincles que la uneixen amb França», i va reiterar que «el procés de ratificació del Conveni de no doble imposició està llançat». De la mateixa manera, també va anunciar que «l'aplicació de l'acord sobre la cooperació transfronterera en matèria policial i duanera està ben encaminat», i va recordar la signatura del nou conveni d'Educació, el juliol de l'any passat.

La influència francesa / De Matha també va destacar que «l'educació és la pedra angular de la influència de França». I va quantificar el suport al sistema d'educació francès a Andorra en una inversió de 25 milions d'euros anuals. En quant al retorn de la inversió es va felicitar dels bons resultats obtinguts pels alumnes del Lycée Comte de Foix a les proves de batxillerat, amb un percentatge d'aprovats d'entre el 96,5% i el 100%; i del fet que més del 83% d'aquests alumnes continuïn els estudis superiors a França.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT