PUBLICITAT

Amb les millors gales

  • Violins, himnes ?a capella', pernil i xampany en la primera recepció de l'ambaixadora H Martí celebra la proximitat del CDI amb França: «Davant l'escepticisme de molts, hi ha la voluntat d'altres»
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els presents escolten el discurs de de Matha, ahir a l'ambaixada. Foto: ÀLEX LARA

Pocs van faltar ahir a la cita anual del 14 de juliol a l'ambaixada de França. Polítics, alts càrrecs institucionals, personalitats de la societat civil i molta població. Més d'un centenar de persones, la gran majoria molt arreglades, que van poder estrenar les seves gales estivals tenint en compte el sol de justícia que queia a l'ambaixada.

L'ambaixadora, Ginette de Matha, els esperava només entrar, en una recepció que es va allargar 20 minuts més del previst. Va saludar un per un els convidats de manera molt formal, sense massa expressivitat. De fons, sonaven (tot i que massa lluny de les personalitats), els violins de Francesc Planella i Alexandre Arajol, membres de l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra, a qui la pròpia de Matha va voler agrair la seva presència durant el discurs.

També, en el discurs, va tenir paraules d'agraïment per Guillem Forné, advocat i exmembre dels Petits Cantors d'Andorra, que va ser l'encarregat de cantar a capella els dos himnes protagonistes de la vetllada d'ahir, primer l'andorrà i després el francès. I davant el silenci de tots els presents.

Un cop finalitzat el discurs de l'ambaixadora i també cantats els himnes, els presents van degustar un piscolabis on evidentment no hi van faltar els productes francesos amb el xampany com a mestre de cerimònia, tot i que també s'hi va colar el pernil. Convidat espanyol per a una vetllada molt francesa.

Martí reivindica el CDI

L'ambaixadora va ser molt cordial amb tots els presents. Però no va voler parlar amb els mitjans de comunicació. Ni una paraula, remetent al que va dir durant el discurs a l'hora de fer qualsevol valoració sobre les relacions diplomàtiques amb Andorra, la seva opinió sobre els avenços que està fent el Principat en matèria fiscal i de relacions amb la Unió Europea, o les valoracions dels seus primers dies a Andorra en substitució de Zaïr Kedadouche. Ell sí que parlava.

Sí que va voler parlar el cap de Govern, Toni Martí. I ho va fer per reivindicar el Conveni de no Doble Imposició (CDI), ja a tràmit parlamentari francès. Un pas important i que demostra que, «davant l'escepticisme de molts, hi ha la voluntat d'altres», va etzibar, directament referint-se a aquelles persones que en algun moment han dubtat de l'entrada en vigor d'aquest acord. Martí també va voler recordar que s'ha firmat recentment un CDI amb Luxemburg i que aquest estiu s'avançarà per poder signar amb Espanya.

D'altra banda, el cap de Govern també va parlar del desbloqueig, amb una partida d'uns 14 milions d'euros, dels treballs a l'eix E9, per tal de desdoblar la carretera d'Ax-les-Thermes, així com d'altres desviacions com la de Sinsat. Un projecte que un cop finalitzat permetrà estalviar fins a 20 minuts en el trajecte entre Tarascon i Ax-les-Thermes. Aquestes obres són herència de la visita a Andorra del copríncep francès, François Hollande, el passat mes.

Tot plegat, i tenint en compte el vist durant la tarda d'ahir a l'ambaixada, dóna a entendre que les relacions entre França i Andorra gaudeixen de bona salut. Per posar un exemple, la renovació del Conveni francoandorrà en l'àmbit de l'ensenyament, l'any passat, va ser un punt que van destacar tant de Matha com Martí. No es queixarà el Govern andorrà: «El suport al sistema educatiu francòfon a Andorra representa una inversió de 25 milions d'euros l'any», va destacar l'ambaixadora. Una inversió que genera retorn. Més del 83% dels estudiants del Lycée Comte de Foix decideixen seguir els seus estudis universitaris a França. I ara, sembla, hi podran arribar amb una millor carretera.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT