PUBLICITAT

La Comissió autoritza l'inici de la negociació amb els microestats

  • França defensa un acord a mida de cada petit Estat, especialment dels seus veïns, Andorra i Mònaco
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El palau Berlaymont seu de la Comissió europea, a Bruxel·les Foto: EL PERIÓDICO

El 5 de mars passat, el Servei d’Afers Estrangers de la Comissió europea va donar llum verda a les negociacions amb Andorra, Mònaco i San Marino per concloure un o diversos acords d’associació entre l’Unió Europea (UE) i els tres microestats, complint el mandat que va emetre el Consell de Ministres de l’UE el desembre de l’any passat. Tot i l’anunci, encara no ha transcendit si les negociacions han arrencat o no, però el ministeri d’Afers Exteriors francès deixa clar el seu posicionament per afrontar-les en el cas de Monaco i Andorra, països que li són veïns i que considera molt lligats en termes culturals i històrics. De fet, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, s’entrevistarà demà amb el seu homòleg francès, Laurent Fabius, per abordar aquest tema i segurament per acompanyar Andorra en la negociació tal com va prometre el copríncep, François Hollande, en la seva visita els passats 12 i 13 de juny.
Una entrevista que s’inscriu en la voluntat de França d’ajudar els microestats veïns en la consecució de l’adhesió a mida. I és que «les autoritats franceses estimen que convé analitzar la pista d’un acord marc diferent per a cada un dels microestats, ja que aquesta solució permetria adaptar el contingut dels acords a les especificitats de cada microestat», exposa la pàgina web de France Diplomatie.
I recorda que a la tardor del 2011, Andora va trametre una memòria a les institucions europees defensant la creació d’un espai econòmic per als microestats europeus amb una estructura institucional propera a la de l’Espai Econòmic Europeu (EEE). Un any més tard, la Comissió va descartar aquesta última opció per la de l’acord d’associació al mercat interior comú.

MÒnaco s’avança / Pel que fa a Mònaco, les autoritats franceses també aposten per un acord a mida que reconegui les particularitats del Principat, i per tant, també desitgen un acord d’associació a mida. Però a Mònaco les coses van una mica més de pressa i un grup de treball francomonegasc es va instituir el passat 7 de març –dos dies després de la recomanació emesa per la Comissió europea per iniciar les negociacions entre la UE i els microestats. Instituït pel secretari general d’Afers Exteriors i el ministre d’Estat monegasc, el grup de treball bilateral té per objectiu definir una estratègia de negociació que tingui en compte «les àmplies convergències d’interès i la definició de les línies vermelles».

L’encoratjament d’Hollande / El copríncep Hollande, va encoratjar les autoritats a tirar endavant la negociació amb Europa i va dir que estava convençut que l’acord d’associació amb la UE, seria un èxit. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT