PUBLICITAT

Comença el 13è Campus universitari de la llengua catalana

  • Andorra acollirà aquesta setmana estudiants de 15 països
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Ahir 29 estudiants universitaris de català d'arreu del món van començar una estada de sis dies a Andorra, en el marc del 13è Campus Universitari de la Llengua Catalana. La recepció oficial es va fer al Comú d'Andorra la Vella, ja que és la parròquia que els acull en aquesta ocasió. El campus l'organitzen el Govern d'Andorra i l'Institut Ramon Llull i les classes es distribueixen entre Girona i el Principat.

El director de l'Àrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon Llull, Andreu Bosch, va explicar durant l'acte que enguany hi ha representants de divuit universitats de quinze països diferents. La majoria d'ells, va afegir Bosch, «vénen d'universitats europees, i especialment de països de l'Europa de l'Est com ara Polònia, Rússia o Sèrbia, tot i que també n'hi ha d'altres parts del món, com ara dels Estats Units». Enguany, es manté el nombre de places ofertes a l'entorn de la trentena. En aquest sentit, Bosch va explicar que l'objectiu no és incrementar el nombre d'alumnes sinó «anar fent salts qualitatius» i que l'oferta acadèmica i d'activitats complementàries sigui cada cop millor. A l'acte de benvinguda també hi va assistir la ministra d'Educació i Joventut, Roser Suñé, que va destacar la importància que té per Andorra el fet d'acollir aquest campus. La ministra va assegurar que aquesta trentena d'estudiants seran uns «ambaixadors» que donaran a conèixer la realitat d'Andorra. «Aquesta setmana, gràcies a les activitats i trobades que faran, els permetrà conèixer part de la nostra realitat com a país», va afegir. La ministra també va destacar la importància que els estudiants coneguin Andorra, com a únic territori de parla catalana on el català és l'única llengua oficial.

L'EXPERIÈNCIA DELS ESTUDIANTS / Pel que fa als estudiants, n'hi ha alguns que no és el primer cop que realitzen el campus. És el cas de la Barbara Kowalczewska, de Polònia, que estudia a la universitat de Poznan i va conèixer el català arran dels seus estudis de filologia castellana. Explica que ja fa «sis o set anys» que estudia el català, i afegeix que ha anat repetint la seva estada al campus perquè «és una experiència única, són unes vacances fantàstiques que et permeten conèixer a gent interessada pel català».

D'altra banda, una estudiant que enguany realitza la seva primera estada al campus és la Sarah Jubb, que ve dels Estats Units i assegura que s'hi ha apuntat perquè la primavera passada va estar estudiant a Barcelona, aprenent el castellà, però reconeix que el que més la va fascinar va ser el català. En aquest sentit, va deixar clar que «em vaig enamorar de la cultura, la llengua i la literatura catalanes, i ara és un gran honor poder ser una ambaixadora d'aquesta cultura i d'aquesta llengua». Actualment Jubb estudia català a la universitat de Chicago i està realitzant una tesi de llicenciatura sobre el Barça i la internacionalització del catalanisme.

ACTIVITATS D'OCI I CULTURA / Durant tota aquesta setmana, els 29 alumnes universitaris complementaran la formació de català amb diferents activitats de caire lúdic i cultural al país. Coneixeran l'església de Santa Coloma, el poble vell i la Torre dels Russos de la mà d'Albert Villaró, faran una excursió per la vall del Madriu i assistiran a un concert dels Dijousderock, entre d'altres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT