• Xavi Teixidó guanya el Mític, Òscar Casal la Marató dels Cims, on Gómez i Solana fan podi
    • Carles Rossell és 2n i Domi Trastoy 5è a la Ronda; en total, set podis en quatre curses
RAFA MORA
ORDINO

El podi de l'Ultra Mític, amb doble representació andorrana amb Teixidó vencedor i Edu Barceló tercer Foto: ÀLEX LARA

La sisena edició de l’Andorra Ultra Trail Vallnord serà recordada per l’espectacular rendiment dels corredors i corredores del Principat d’Andorra. Fins a set corredors s’han situat en el podi en les quatre curses que s’hi han disputat. Un dels més destacats, el triomf de Xavi Teixidó en l’Ultra Mític de 112km. A més, en la Ronda dels Cims el protagonisme va ser andorrà, salvant el vencedor final, Francesc Solé, que es va imposar amb una gran autoritat amb un crono de 30h 20min 14s.
En la Ronda dels Cims, el català Solé va ser el vencedor anant de principi a fi en solitari al capdavant de la cursa. Poc més de 30 hores de cursa millorant les 34 que havia assolit en 2013, quan va ser 11è –també hi va ser al 2012, al Mític, que va acabar 8è. Però en el podi el van acompanyar altres tres corredors, tots en la segona posició després d’arribar junts a meta: el nord-americà Nickademus Anthony Hollon, el portuguès Armando Teixeira i l’andorrà Carles Rossell. «La meva estratègia era no sentir-me forçat, i a partir de l’entrada de la nit poder anar més ràpid si tenia forces», va manifestar Rossell, que volia «baixar de 35 hores i apropar-me a les 33». Al final en va fer 31h 20min. En aquesta cursa va destacar la 5a posició de Domi Trastoy –el primer andorrà en coronar, en 2013, l’Everest–, mentre que dels quatre corredors del repte de la Ronda per la Infància (Joan Vilana, Lluís Sanvicente, Xavi Comas i Edu Vergara) va acabar només Edu Vergara, 47è amb 43h 23min 30s.

XAVI TEIXIDÓ VENÇ AL MÍTIC / La gran victòria andorrana va ser la de Xavi Teixidó en la Mític de 112km. 18h 09min 48s superant en més d’una hora i deu minuts l’espanyol Sebastián Sánchez. Tercer va ser el resident Eduard Barceló amb 19h 52min 51s donant també valor a l’esport del Principat. «Des de Llorts me l’he jugat perquè ja que correm a casa tenim coses a favor i havia de provar, però són curses molt llargues i hi juguen molts factors», va assegurar Teixidó en meta.

AL CELESTRAIL, ÒSCAR TORRES / El Celestrail de 83km també va tenir podi amb un andorrà. Va ser Òscar Torres, tercer amb un temps de 11h 44min 34s, a més d’una hora i quart del vencedor, Jordi López, i a mitja hora del segon classificat, Antonio Arriaza.

TRES PODIS A LA MARATÓ / Òscar Casal, que havia disputat divendres la Vertical de la Copa del Món a Val d’Isère i que va arribar a Andorra aquella nit a les dues de la matinada, dormint menys de quatre hores, va ser el vencedor de la Marató dels Cims tot anant sol gairebé des de l’inici. Però aquest podi andorrà el van completar en categoria femenina Yolanda Gómez, que va ser segona, i Sabrina Solana. Totes dues van arribar a meta amb el mateix crono de 6h 20min 17s.
BONA VALORACIÓ / Des de l’organització de l’AUTV, aquesta edició es va valorar de manera «molt positiva» en paraules del director de la cursa, Gerard Martínez: «S’han ajuntat tres factors molt importants. Primer que hem tingut una meteorologia perfecta per la carrera, amb unes temperatures ideals en cursa. Segon, el públic ha estat més nombrós i també més calent, molt més motivat a donar ànims als corredors. I tercer, que els voluntaris que tenim cada vegada són millors perquè es nota que la seva formació augmenta».

MILLORAR LES CLASSIFICACIONS ON-LINE / Martínez, si bé es mostrava positiu en el balanç general, també destacava algunes millores que es volen fer de cara a la pròxima edició: «Hem de millorar la comunicació on-line de les classificacions, intentarem fer més hores d’streaming».

EN 2015 ES MANTINDRAN ELS 2.500 INSCRITS / Per a l’edició de 2015, l’AUTV no té intenció d’augmentar el nombre de participants. Així ho va assegurar ahir el director de la cursa, Gerard Martínez, que assegurava que aquesta xifra és l’adequada per mantenir el nivell «de qualitat» de la competició.

CANVIS «TÈCNICS» EN ELS RECORREGUTS / Els actuals recorreguts es mantindran gairebé al 100% en la pròxima edició de l’AUTV, tot i que des de l’organització es plantegen algunes variacions «tècniques». «Pot haver modificacions tècniques, però no canviarem els recorreguts, el que hem rebut per part dels corredors és que agrada com és ara», va assegurar Martínez.

LES XIFRES DE L’AUTV / Més de 400 voluntaris han format part de l’organització de l’AUTV amb una feina encomiable estant sempre a disposició dels corredors. Així mateix, aquesta fita ha suposat la dispensació de 5.200 litres de begudes isotòniques, 1.455kg de fruita, 5.000 litres d’aigua, 1.400 litres de caldo o, fins i tot, 60kg d’olives. Així mateix, es van establir 12.000 punts de marcatge perquè els corredors tinguessin sempre referències visuals al llarg dels diferents recorreguts, i tant de nit com de dia.

LA SOLIDARITRAIL, EL FI DE FESTA / Com cada any, la Solidaritrail de 10 quilòmetres va posar el punt final a l’AUTV. En aquesta edició van participar, segons les dades oferides per l’organització, gairebé 600 corredors en un ambient festiu i poc competitiu.