PUBLICITAT

«He venido a hablar de mi libro»

  • Martí diu que confia que la consulta catalana se solucioni «des dels paràmetres espanyols»
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Heredia i Martí, ahir durant l'entrevista a Els Matins de TV3 Foto: EL PERIÒDIC

Ben apresa tenia la lliçó el cap de Govern, Toni Martí, sobre quin ha de ser el seu posicionament públic pel que fa a la consulta catalana per la independència del proper 9 de novembre. Malgrat la insistència de la periodista del programa Els Matins de TV3, Lídia Heredia, no va caure en el parany de posicionar-se a favor o en contra d'aquest referèndum. Va escudar-se en les anècdotes per amagar qualsevol opinió: «Una periodista de TV3 em va dir en un acte a la Seu d'Urgell que jo sempre he estat molt prudent amb el que està passant a Catalunya. I jo li vaig contestar, en vint anys de fer política mai m'havien fet una pregunta tan fàcil de respondre, perquè vostè em fa la pregunta i també la resposta. Continuaré sent prudent».

Però Heredia, periodista encaparrada de la televisió subvencionada per la Generalitat, li va formular la pregunta d'una altra manera i aquí Martí sí que va caure (voluntàriament o involuntàriament), en donar el seu parer: «per a nosaltres és molt important que se solucioni des dels paràmetres espanyols», tenint en compte que amb el Govern central «s'han de pactar moltes qüestions importants».

Va ser possiblement el moment en què més va marxar de la línia pautada. Heredia, malgrat intentar-ho, no el va poder apartar gaire sovint del discurs après i reiteratiu de què Andorra «aposta decididament cap a la transparència» en matèria bancària i que col·labora amb les institucions internacionals en la lluita contra el blanqueig. Un discurs ja moltes vegades escoltat, igual que el de la implantació fiscal i l'obertura econòmica, o el de perquè no es legalitza l'avortament. Discursos de memòria i que Martí volia plantejar sí o sí, que fins i tot en algun moment van generar un «anem a pams, jo parlava de la reforma fiscal» d'Heredia, quan Martí li acabava d'endossar una llarga explicació sobre «la transparència sense hipocresia». Vaja, que un preguntava una cosa, i l'altre li responia una altra.

Martí, amb tot, va aconseguir el que volia. Parlar dels avenços fets, condemnar les múltiples notícies que van apareixent sobre polítics i famosos espanyols amb comptes a Andorra («no li fa cap bé a Andorra», va dir seriós), i treure pit amb els vuit milions de turistes que rep el Principat («més que Grècia»). Fins i tot es va atrevir a reganyar la periodista perquè minuts abans de l'entrevista havia parlat del Cirque du Soleil de Portaventura i ni havia mencionat el d'Andorra.

En resum, que el cap de Govern sabia exactament a què anava a la televisió catalana i què era el que volia dir. Tenia un objectiu clar, com aquell mític Francisco Umbral que va etzibar un «he venido a hablar de mi libro» en plena entrevista televisiva.

Potser hi va ajudar que ja venia una mica crispat amb Heredia. L'entrevista no va començar amb bon peu. Fins a dues vegades, durant la presentació del cap de Govern, la periodista es va equivocar amb el cognom de Martí. «Antoni Petit ens visita», «tenim aquí Antoni Petit». I Martí s'ho mirava atent, possiblement mentre estudiava per darrera vegada el seu discurs habitual abans d'entrar en directe. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT