PUBLICITAT

La Dinosfera de Coll de Nargó presenta una mostra itinerant

  • El compromís arriba després d'anys de reivindicacions
EL PERIÒDIC
COLL DE NARGÓ

Periodic
El cap de recerca del grup de Mesozoic de l'ICP, Àngel Galobart, presenta l'exposició a les autoritats, ahir Foto: EL PERIÒDIC

L'exposició L'eclosió del passat: ous i cries de dinosaures està centrada en la reproducció dels dinosaures. La mostra inclou nius i ous de dinosaure de grans dimensions dels Estats Units, Argentina i la Xina i peces emblemàtiques com la reproducció de l'embrió Baby Louie, trobat a la Xina l'any 1993, un dels embrions més complets que es coneixen. L'exposició vol contribuir a donar a conèixer l'espectacular registre fòssil dels jaciments de dinosaures de la zona de Coll de Nargó.

El cap de recerca del grup de Mesozoic de l'Institut Català de Paleontologia (ICP), Àngel Galobart, va presentar l'exposició ahir argumentant que «és un complement perfecte a les troballes de nius d'ous que s'han fet a la zona». L'exposició presenta una nova perspectiva del món dels dinosaures a través de l'estudi dels seus ous, embrions i cries. Mitjançant una combinació de ciència i art, la mostra posa a l'abast del visitant una espectacular col·lecció de nius i ous de dinosaure dels Estats Units, Argentina o la Xina, que acompanyaran la niada més gran d'ous de dinosaure d'Europa. Aquesta es va trobar en el jaciment de Pinyes, a Coll de Nargó, i des de l'any 2012 està allotjada a l'Espai Dinosfera de la mateixa localitat. Els continguts de l'exposició L'eclosió del passat: ous i cries de dinosaures se centren en la reproducció de diversos grups d'aquests animals. És una mostra interactiva adreçada a totes les edats que convida el visitant a comparar-se amb un niu reconstruït de més de dos metres de diàmetre d'un oviraptor; a tocar els ossos reals de dinosaures hadrosaures o a excavar en diferents estacions per trobar ous enterrats de sauròpode. Un dels elements més espectaculars és la reconstrucció d'un embrió d'oviraptor trobat a la Xina l'any 1993 i conegut com a Baby Louie, que és la imatge principal de l'exposició.

Galobart va explicar que «a més dels ous i els embrions per poder conèixer la reproducció dels dinosaures, l'exposició també s'acompanya de reproduccions d'esquelets per què el visitant es pugui fer una millor idea de com eren aquests animals». La mostra, que s'exhibeix per primer cop a Catalunya, és una producció de l'empresa nord-americana The Stone Company, en col·laboració amb l'australiana Gondwana Studios.

L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i l'ajuntament de Coll de Nargó són els coordinadors de la seva adaptació a l'Espai Dinosfera, on s'exhibirà de l'11 de juliol al 28 d'agost, coincidint amb l'època de major afluència de visitants al poble.

L'any passat, l'Espai Dinosfera va rebre més de 2.000 visitants durant els mesos de juliol i agost i espera augmentar el nombre de visites amb aquesta nova mostra. L'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i l'ajuntament de Coll de Nargó també són els coordinadors de la itinerància de l'exposició que començarà a finals d'agost amb una primera parada a Sabadell on es quedarà tot el mes de setembre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT