PUBLICITAT

Enfrontament per l'allargament del deute de Camprabassa

  • L'equip de govern nega que hi hagi actualment cap interès en construir al bosc de la Rabassa
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

La majoria i les minories del Comú de Sant Julià de Lòria es van enfrontar ahir en la sessió de Consell de Comú amb motiu de l'aprovació de la reestructuració del deute que té contret amb dos bancs la societat Camprabassa, gestora de Naturlàndia. Bona part de l'endeutament vencia entre els anys 2015 i 2017, i amb aquesta reestructuració, la societat disposarà de 15 anys més, fins el 2029, per fer el retorn de bona part del deute. Des de la majoria liberal, el conseller de Finances, Joan Besolí, va qualificar aquesta renegociació d'«exitosa». Des d'SDP, Josep Roig va remarcar que si els dos bancs s'han avingut a renegociar el deute ha estat «perquè els tenen agafats per les seves parts nobles», ja que a les entitats «no els interessa quedar-se amb un parc d'animals deficitari, sinó que el que volen és cobrar, encara que sigui més tard». En aquesta mateixa línia es va pronunciar el conseller socialdemòcrata Rossend Areny.

D'altra banda, en la sessió també s'hi va aprovar la revisió del Pla d'Ordenació i Urbanisme Parroquial (POUP), que entre d'altres coses preveu establir una reserva de sòl urbanitzable a l'entorn de Naturlàndia. Els dos consellers de la minoria van demanar a la majoria que aclareixi si aquest és un primer pas per tal de permetre que es facin noves construccions al bosc de la Rabassa. Des de la majoria van assegurar que ara mateix no hi ha cap interès en aquest sentit, però que cal fer-ho ara que es modifica el POUP, perquè sinó no es podrà fer en els propers sis anys, informa l'ANA.

Besolí va detallar que amb una de les entitats bancàries s'han reconduït l'endeutament a curt termini i les pòlisses cap a un préstec a llarg termini de 2.605.000 euros amb tres anys de carència. Amb la segona entitat, s'ha fet la mateixa operació per un valor de 3.150.000 euros, de manera que de forma global, la renegociació afecta a uns 5.755.000 euros dels prop de nou milions que s'havien arribat a sol·licitar. D'aquesta darrera xifra Besolí va destacar que ja se n'han pogut tornar gairebé dos milions d'euros.

Roig va preguntar «quan acabarà pagant al final el comú, un cop se sumin els interessos d'aquests préstecs». En aquest mateix sentit es va manifestar Areny, que va lamentar que «el comú, a més de fer de banc de Camprabassa, ara també li farà d'avalador d'aquests préstecs a llarg termini».

torns de rèplica / Tot plegat va encendre força els ànims entre la majoria, i la cònsol major, Montserrat Gil, va limitar els torns de rèplica dels consellers de la minoria, acusant-los de «malinterpretar i manipular el que volen durant les sessions de comú».

En la sessió també es va aprovar la revisió del POUP, que preveu, entre d'altres coses, una reserva de terreny urbanitzable a l'entorn de Naturlàndia. Des de la majoria, el conseller d'Urbanisme, Dot Jordi, va argumentar que això respon al fet que, si no es fa ara, no es podrà realitzar fins d'aquí sis anys, quan es podrà tornar a revisar el POUP. Tot i remarcar que a dia d'avui «no hi ha res» acordat amb cap possible inversor per tal d'ampliar Naturlàndia, Jordi va assegurar que aquesta reserva de sòl es fa «per si de cas» es pogués créixer en el futur. Tot i això, va deixar clar que no s'hi podrien fer vivendes, sinó tan sòls equipaments o algun establiment hoteler.

Aquest fet, però, no ha convençut als consellers de l'oposició. Roig va qualificar d'«opaca» la gestió de la majoria en aquest àmbit, ja que «no defineixen què es vol fer a l'entorn de Naturlàndia», i va demanar més informació sobre «el possible interès d'uns inversos estrangers» envers el parc. Roig va afegir que «qualsevol actuació a partir de la cota 1.600 generaria problemes a l'entorn» a nivell d'impacte paisatgístic.

Areny també va demanar més informació al respecte i va proposar la convocatòria d'un referèndum, per tal que el poble «digui si està content amb el projecte de Naturlàndia o si veuria bé els possibles canvis que hi puguin haver».

coll de la Gallina / En la sessió també es va aprovar un crèdit extraordinari de 240.000 euros per dur a terme les tasques d'arranjament prèvies a la pavimentació, per part de Govern, de la carretera del coll de la Gallina, en la seva vessant de Fontaneda. Areny va posar en dubte «la utilitat» d'aquesta carretera, i va lamentar que «amb la que està caient, potser no és el moment de demanar aquest crèdit». Roig va lamentar que el comú no hagi elaborat un estudi de viabilitat previ.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT