PUBLICITAT

Els pares de Lucía es querellen contra els metges i el SAAS

  • Sospiten que Medina, Gómez i Burgués van cometre un homicidi per imprudència greu
  • També denuncien el SAAS i el seu director per haver ocultat o destruït proves mèdiques
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Iolanda Ribera i Josep Lluís Criado, davant de la Seu de la Justícia, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Els pares del nadó que va morir a l'hospital el passat 5 de febrer, Josep Lluís Criado i Iolanda Ribera, van presentar ahir a la secció penal de la Batllia «una querella per un presumpte delicte d'homicidi per imprudència professional greu contra els doctors Manel Medina, Josep Gómez i Lluís Burguès», va explicar Xavier López, l'advocat de la parella. López va afegir que la querella també és extensiva contra les respectives companyies d'assegurances dels citats professionals i el Servei Andorrà d'Assistència Sanitària (SAAS). I va afegir que «també hem presentat una altra querella per un delicte major de destrucció o amagament de documents o subsidiàriament un delicte menor de destrucció o ocultació d'enregistraments tècnics contra el doctor Lluís Burguès, perquè hi van haver unes imatges que van desaparèixer».

El lletrat va argumentar l'acció legal contra el SAAS i els professionals pel fet que els peritatges i l'informe final que van demanar els pares del nadó «es desmarquen moltíssim dels informes que va encarregar l'hospital i assenyalen importants negligències i mancances». I va insistir en que «d'una banda tenim, respecte el doctor Medina, irregularitats en l'assistència que es va donar a la nena i mancances en l'atenció quan mostrava signes clars de desmillora perquè no se li van fer les proves mèdiques pertinents». López va afegir que «tampoc no es van seguir els plans terapèutics que havia recomanat l'hospital Clínic de Barcelona ni altres qüestions que aniran sortint al llarg del procediment i que assenyalen, al nostre entendre, evidents i flagrants irregularitats».

En quant al doctor Gómez, responsable de les urgències i dels trasllats sanitaris de l'hospital, «entenem que hi van haver mancances importants en els protocols de trasllat, i en l'organització del trasllat i el màxim responsable és ell» va dir López. Per últim, al doctor Burguès, la primera negligència que li reproven els querellants «i que ens va reconèixer ell mateix en una de les reunions que hi vam mantenir, és que l'hospital no hauria d'haver acceptat la nena perquè no està preparat per atendre un nadó de les seves característiques», va apuntar López afegint que «en el moment que l'hospital va acceptar la Lucía no tenia els mitjans per fer-ho. Hi havia manca de mitjans i de protocols». López va concloure que «ha estat un cas amb flagrants mancances de rigor i de professionalitat».

L'advocat i els pares de la Lucía es van mostrar esperançats i confiats en la Justícia. «Esperem, i estem convençuts que es farà una instrucció i del que surti de la instrucció esperem que es processi les persones contra les que s'interposa la querella però també les persones que puguin tenir algun tipus de responsabilitat si la instrucció ho demostra», va desitjar López matisant que «la querella és oberta en aquest sentit».

fe en la justícia / El pare de Lucía va expressar la seva gratitud a totes les persones que «ens han donat suport» i va manifestar que « teníem moltes ganes de presentar la querella després de rebre tots els peritatges perquè sigui la Justícia qui faci la seva feina». Criado va afegir que acataran la decisió dels tribunals i que «volem donar les gràcies a Andorra, a tothom que ens ha donat suport, especialment al Síndic i al Raonador del poble». I va reiterar que «confiem en la Justícia» després d'explicar que «vam entrar una queixa a l'hospital i a partir d'aquí, l'hospital va donar per tancat el cas» per fonamentar la querella que presenta ara juntament amb la seva dona. Ella, va insistir en les paraules del seu marit i va afirmar que «tinc esperança, crec en la Justícia i crec que se'ns farà justícia».

responsabilitat política / En quant a la responsabilitat que pugui tenir la ministra de Sanitat, Cristina Rodríguez, també com a màxima autoritat del SAAS en tot l'afer, López va matisar que «aquesta és un part tècnica més complicada i cal distingir la responsabilitat penal de la responsabilitat administrativa». I va afegir que «la responsabilitat penal és de les persones; el SAAS no és cap persona, per això hem interposat la querella contra el director».

López va concloure que «pel que fa a la ministra creiem que cal depurar responsabilitats polítiques, però no es poden depurar en l'àmbit d'una querella o d'un procediment penals».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT