PUBLICITAT

L'advocat que vulgui exercir haurà de superar un certificat d'aptitud

  • Una nova llei obliga als procuradors a tenir llicenciatura en dret
C. G.
ANDORRA LA VELLA

El Ministeri de Justícia i Interior va presentar ahir en Consell de Ministres dos projectes de llei per regular l'exercici professional dels advocats i dels procuradors, així com dels seus corresponents col·legis oficials. Tal i com va assegurar el ministre Xavier Espot, calia una legislació d'aquestes dimensions per «organitzar la poca normativa que hi ha, i que està dispersa». La intenció és també endurir els criteris per exercir les dues professions. Per exemple, en el cas dels advocats, caldrà, a banda d'una titulació i d'estar col·legiat, superar un certificat d'aptitud. I pel que fa als procuradors, un cop entri en vigor la llei caldrà que acreditin una titulació en l'àmbit del dret (sense que la norma tingui caràcter retroactiu).

Pel que fa al certificat d'aptitud, segons va informar el ministre, tindrà uns criteris estipulats pel col·legi d'advocats però que hauran de ser aprovats pel Govern via reglament. Encara cal definir els paràmetres però seran molts similars als que requereix el màster en dret andorrà de l'UdA, amb les seves corresponents sessions teòriques i també pràctiques.

Anant ara als procuradors, el projecte de llei estableix la creació d'un col·legi del ram, fixa uns honoraris iguals per a tothom i també els obliga a posar a disposició del ciutadà torns de representació d'ofici, que fins i tot podrien arribar a ser gratuïts si així s'acorda, igual que ja es fa amb els advocats (que ara ho tindran per llei).

Espot va informar que actualment hi ha una vintena de persones exercint de procuradors, dels quals només una està llicenciada en dret.

Finalment, el ministre va assegurar en relació a la polèmica de la reciprocitat amb Espanya que no poden actuar perquè no han rebut per part del Col·legi d'advocats casos concrets «que facin que haguem de denegar» peticions d'advocats espanyols. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT