PUBLICITAT

Meritxell, Basílica menor

  • El Papa Francesc atorga el títol al santuari i Mossén Sàrries diu que és un honor per al país
EL PERIÒDIC
ENCAMP

Periodic
El santuari de Meritxell, nomenada Basílica menor, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El Papa Francesc, a través d'un rescripte de la Congregació per al Culte Diví, ha concedit a l'església del Santuari de la Mare de Déu de Meritxell el títol i la dignitat de Basílica menor. Segons va informar el Bisbat d'Urgell ahir a través d'un comunicat, aquesta concessió respon a la petició efectuada fa uns mesos pel Bisbat d'Urgell d'acord amb les autoritats andorranes, i porta data del 13 de maig de 2014, quan feia exactament cent anys de la declaració pontifícia de la Mare de Déu de Meritxell com a patrona principal de les Valls d'Andorra, en temps de Sant Pius X.

Està previst que la celebració solemne de la concessió d'aquest títol tingui lloc durant les festes de Nostra Senyora de Meritxell, el proper 8 de setembre.

El títol de Basílica menor és una distinció concedida pel Papa a aquelles esglésies més importants que, en atenció a la seva història i cultura, vida litúrgica i pastoral, són particularment significatives.

El Santuari de la Mare de Déu de Meritxell se suma així a les altres dues Basíliques menors amb què compta la diòcesi d'Urgell: la catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell, i la basílica de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp.

L'arxipreste de les Valls d'Andorra, Ramon Sàrries, va celebrar el reconeixement del santuari de Meritxell com a basílica menor, i va explicar a l'ANA que el fet que s'hagi concedit aquest títol denota que és un temple de major vinculació amb el Papa, que està «sota la seva atenció especial». A més és un reconeixement a la seva influència cristiana. Per tot això ha manifestat que «és un honor per a Andorra poder-ne disposar».

Així, va indicar que aquest títol es va demanar des del Bisbat i també amb la mediació de l'ambaixador d'Andorra a la Santa Seu, Jaume Serra, i que si s'ha atorgat és perquè compleix els requisits necessaris.

Modificacions

Una de les modificacions que caldran és canviar l'ambó que hi ha actualment per un fix de pedra que es preveu que estigui enllestit per a la Diada de Meritxell, en què es farà una celebració solemne de reconeixement del títol.

Per al 8 de setembre, Sàrries va anunciar que l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra Joan-Enric Vives, «podria convidar alguna dignitat eclesiàstica de Roma» ja que considera que el motiu s'ho mereix.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT