PUBLICITAT

Ordino i Canillo volen semàfors amb controlador de velocitat

  • S'ampliaran les voreres per seguretat al Lycée Compte de Foix
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

La Taula de Mobilitat es va reunir ahir amb un ordre del dia de 14 punts, dels quals la majoria eren demandes dels comuns per posar semàfors en zones perilloses. La parròquia de Canillo ha demanat dos semàfors amb controladors de velocitat a l'entrada del poble, tant per la banda nord com sud. Ordino, per la seva banda, ha sol·licitat també un semàfor que es posi vermell quan s'excedeixi la velocitat permesa per a l'entrada nord del poble. La intenció és que, a més, aquests semàfors puguin incloure les càmeres que fotografien les matrícules quan s'excedeix la velocitat, però aquesta demanda s'ha de valorar més endavant. En total la Taula de Mobilitat ha aprovat que s'instal·lin sis nous semàfors, però això es faria efectiu en cas que s'aprovés el pressupost d'aproximadament 100.000 euros que calen per assumir el cost, i seria de cara a l'any que ve.

El director de Protecció Civil, Francesc Areny, va explicar a l'ANA que entre els punts més destacats que ha acordat la Taula de Mobilitat hi ha les demandes dels comuns d'instal·lar nous semàfors. Després que se situessin a l'entrada de la Massana els controladors de velocitat, les parròquies d'Ordino i Canillo també volen disposar dels mateixos mecanismes. En el cas d'Ordino, a més, a l'entrada nord de la parròquia, que es per on s'accedeix a més velocitat, hi ha un tram sense voravia, i, a la mateixa taula s'ha acordat estudiar allargar la voravia fins el principi de Sornàs.

D'altra banda, els cònsols han demanat que aquests semàfors vagin acompanyats de càmeres que facin fotografies dels vehicles que tot i haver-se posat el semàfor en vermell per excés de velocitat, passin de llarg. Això permetria sancionar aquests conductors, però de moment la Taula de Mobilitat ha acordat instal·lar els semàfors i esperar a veure si els conductors els respecten, segons va indicar Areny.

No obstant, el director de Protecció Civil va assenyalat que aviat es disposarà de les càmeres que fotografiaran els vehicles que excedeixin la velocitat permesa i passin el semàfor en vermell a la carretera de Santa Coloma. De moment la seva ubicació serà aquesta, però en un futur es podrien fer servir les mateixes càmeres a qualsevol punt del Principat, «com si fossin un agent de circulació».

Altres parròquies també han sol·licitat semàfors en la Taula de Mobilitat d'aquest dilluns. A Escaldes-Engordany se'n posarà un amb polsador de demanda al pas de vianants del davant de les escoles espanyola i andorrana, a l'avinguda Fiter i Rossell, ja que en algunes hores hi ha molta circulació de vianants però també molt trànsit de vehicles. A la mateixa parròquia han demanat substituir el semàfor de la cruïlla dels Vilar per un que tingui més visibilitat.

A Andorra la Vella també s'ha demanat un pas de vianants acompanyat d'un semàfor amb polsador de demanda a l'avinguda de Salou amb el carrer de les Costes. La Taula, però, ha acordat que abans s'estudiarà allargar la voravia d'aquesta zona i després ja s'hi instal·larà el semàfor.

Totes aquestes instal·lacions tindrien un cost aproximat de 100.000 euros per al Govern, i tot hi haver estat aprovades per la Taula de Mobilitat queden supeditades a l'aprovació del pressupost corresponent de cara a l'exercici 2015. A banda d'aquesta quantitat, els comuns es faran càrrec de les obres que comporta la seva instal·lació.

D'altra banda, la Taula de Mobilitat ha aprovat també una demanda del Comú d'Andorra la Vella arran de la petició del Lycée Compte de Foix. El trànsit de 500 alumnes que passen per la zona diàriament suposa un risc pel fet que les voreres són estretes en alguns trams i els joves ocupen la calçada. Per aquest motiu s'ha acordat ampliar les voravies, i per fer-ho la carretera es limitarà a un únic sentit de circulació de vehicles, de sud a nord. A més, als dos costats de la calçada hi aparquen vehicles, i això es prohibirà en un dels dos sentits.

Rotonda al Pas de la Casa / El Comú d'Encamp també ha plantejat una demanda a la Taula de Mobilitat, en relació a una zona perillosa del Pas de la Casa. Es tracta de l'avinguda Consell General, a la sortida del poliesportiu del Pas de la Casa, i tal com va explicar Areny és un lloc on hi conflueixen 11 vies de circulació i un pas de vianants, i on a més hi ha hagut algun accident. Així, el comú ha reclamat una solució i el Govern ha proposat posar una rotonda en aquest punt. La Taula de Mobilitat ha acordat estudiar aquesta possibilitat que també seria una realitat de cara al 2015.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT