PUBLICITAT

Agricultura torna a agrupar els ramats per evitar atacs d'ós bru

  • Uns 2.600 caps de bestiar estaran vigilats per pastors
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLALT ÀNEU

Periodic
L'estiu passat quan els ramaders de Llessui van agrupar els ramats a la muntanya Foto: ACN / MARTA LLUVICH

Uns 2.600 caps de bestiar estan des de la setmana passada agrupats a les muntanyes del Parc Natural de l'Alt Pirineu per protegir-los de possibles atacs de l'ós bru i d'altres depredadors. Aquesta mesura, que porta a terme el Departament d'Agricultura, forma part del programa de suport a ramaders i propietaris perquè agrupin els seus ramats de manera que es puguin aplicar mesures efectives de protecció quan pasturen i passen la nit en zones amb presència d'óssos, amb l'objectiu de facilitar el maneig dels ramats. Agricultura ha contractat pastors perquè durant quatre o cinc mesos, segons la zona i les condicions meteorològiques, vigilin els ramats nit i dia.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural desenvolupa des de l'any 2008 un programa de cohabitació per reduir els conflictes entre la ramaderia ovina i la presència de l'ós bru, espècie amenaçada a Catalunya.

Fins al 2012, el programa es va desenvolupar al sector de les valls d'Àneu, però l'any 2013 el programa ja es va ampliar a la vall de Cardós a causa de la presència habitual de l'espècie en aquests indret. Aquest any es continuen agrupant a les valls d'Àneu (700 ovelles) i a la vall de Cardós (dos ramats de 1.100 i 800 ovelles). A la vall de Cardós, s'hi ha incorporat l'únic ramat existent a la vall Farrera, amb la qual cosa aquest any s'amplia la protecció també a la tercera gran vall de capçalera del Parc. Per això, el Departament ha contractat tres pastors i dos ajudants que donaran suport a la vigilància dels ramats agrupats.

El programa consisteix a agrupar durant la temporada d'estiu els ramats d'oví d'una mateixa zona, i aplicar mesures de prevenció perquè el bestiar oví no pateixi cap atac d'ós. Les mesures aplicades consisteixen en la vigilància del ramat per part d'un pastor les 24 hores del dia, en la presència al ramat de gossos de protecció (de la raça autòctona Muntanya dels Pirineus) i en el tancament nocturn del bestiar en pletes (corrals) amb tancats electrificats.Un total de 14 ramaders han participat en els tres agrupaments efectuats, tots al Parc Natural de l'Alt Pirineu, informa l'ACN.

Dos atacs / El programa va permetre l'any passat reduir el nombre de baixes als ramats d'oví durant la temporada de pastura d'estiu, que només van patir dos atacs d'ós bru, amb un resultat de dues ovelles mortes per a les quals es va tramitar la corresponent indemnització.

El Departament d'Agricultura ha treballat amb el sector primari per aconseguir rebaixar al màxim la incidència dels danys provocats per l'ós bru. Es tracta, doncs, de donar suport a la conservació de l'ós bru com a element de recuperació de la biodiversitat, però també com a element dinamitzador del territori.

Aquest programa, promogut per la direcció general del Medi Natural i Biodiversitat, es porta a terme gràcies a la col·laboració del personal tècnic del Servei de Biodiversitat i del Parc Natural de l'Alt Pirineu, així com de l'Equip de Seguiment i Conservació de l'Ós (Tragsega), que ha desenvolupat tasques de suport a ramaders i pastors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT