PUBLICITAT

El Yepes es reinventa

  • El festival es decanta cap al pop, amb Luz Casal i Els Amics de les Arts, per captar el públic jove
  • La Fundació Crèdit Andorrà i Ordino mantenen el pressupost del curs passat: 100.000 euros
A. L.
ORDINO

Periodic
Els Amics de les Arts que sonaran el 17 d'octubre. A la galeria, Luz Casal (30 d'octubre), Maria de Medeiros (24 d'octubre), Motis & Chamorro (11 d'octubre) i El Sextet Romàntic (12 d'octubre). Foto: EL PERIÒDIC

A dreta llei, ja fa unes quantes edicions que el Narciso Yepes va iniciar el viratge cap a gèneres més (diguem-ne) populars. Una reconversió que –com bé recordava ahir el conseller delegat de Crèdit Andorrà, Josep Peralba– han experimentat amb notable èxit festivals internacionals veïns: Peralada i Cap Roig, sense anar més lluny. Per no parlar de la Temporada de Música de la capital. Es tracta d'abandonar el (quasi) monocultiu de la música clàssica d'altres èpoques i obrir-se a d'altres gèneres amb l'objectiu declarat «d'apropar al públic local artistes internacionals, preservant al mateix temps un espai per als músics del país i estimulant el neguit musical de les noves generacions».

En edicions anteriors ja es va assajar aquesta nova línia artística –recordin només el pas per Ordino de bandes aparentment tan poc Yepes com Amaral, Marlango i Rosario– però és que aquest any es porta fins a les penúltimes conseqüències: de les sis funcions programades, quatre corresponen a propostes obertament populars. I constitueixen, a més, els ganxos d'una programació que, com afirmava ahir en la presentació del festival el seu director artístic, Gerard Claret, és «la més compensada i equilibrada dels últims anys». Precisament perquè, a diferència d'altres cursos, «no hi ha un cap de cartell indiscutible, sinó quatre; i tots, estricta novetat a Ordino, on no havien actuat mai». Cosa que no és del tot certa en el cas d'Andrea Motis –que va desfilar pel cicle JazzAndorra de dues temporades enrere– però tampoc no ens posarem ara llepafils.

El cas és que debuten al Yepes no només l'esperança blanca del jazz català –acompanyada com és habitual pel seu descobridor i també guru de la Sant Andreu Jazz Band, Joan Chamorro– sinó també Luz Casal, Maria de Medeiros i Els Amics de les Arts –que també van desfilar per Escaldes fa quatre dies, però no passa res. Es tracta de tocar com més pals millor perquè tothom trobi un excusa per pujar a l'Auditori Nacional. Inclosa naturalment la música clàssica, aquesta edició relegada a dues úniques funcions, simptomàticament els plats menors del cartell: El Sextet Romàntic (12 d'octubre, parroquial d'Ordino) i l'anomenat Concert familiar, que s'estrena aquesta edició (19 d'octubre, Auditori Nacional) i amb el programa encara per tancar. «Una programació variada i adaptada als nous temps», en paraules de Peralba, i «concebuda per interessar a un públic molt ampli», segons Claret. I també un «miracle», insistia el director artístic, perquè s'ha hagut d'aixecar amb un pressupost ajustadíssim: 100.000 euros, la mateixa quantitat que el 2013, aportats a parts iguals pel Comú d'Ordino i per la Fundació Crèdit Andorra. Una xifra que d'altra banda inclou també el concert de Cap d'Any. Només cal comparar-la amb els prop de 500.000 euros que es cruspeix la Temporada de la capital.

Tots els caps de cartell, en fi, compareixen amb disc més o menys nou al sarró –o producció nova, en el cas de Motis i Chamorro: amb la banda habitual però en aquesta ocasió acompanyats també per l'ONCA (11 d'octubre, Auditori Nacional); Luz Casal ho farà amb Almas gemelas (30 d'octubre), el primer amb temes nous de trinca des de Vida tóxica (2007); Els Amics de les Arts, amb el quart disc d'estudi, el monterrosià Només d'entrar hi ha sempre el dinosaure (17 d'octubre, Auditori Nacional); i tanca el pòquer la portuguesa Maria de Medeiros amb Pájaros eternos, que no és estricat novetat –es va enregistrar el 2012– però que constitueix potser la nota més exòtica i prometedora del cartell. Serà el 24 d'octubre i també a l'Auditori Nacional. Les entrades, entre els 20 i els 30 euros (10, en el cas del Sextet Romàntic), a partir del 10 de setembre a l'Oficina de Turisme d'Ordino i a l'Oficina Nacional, a la capital.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT