PUBLICITAT

El 2014 consolida els indicis de recuperació però s'allunya d'eufòries

  • L'interanual dels assalariats al mes de març va créixer per primer cop després de set exercicis
  • Joan Pau Miquel pronostica un PIB positiu per a aquest any i més crescudes els següents
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Joan Pau Miquel presenta els indicadors econòmics, ahir a la seu central de BPA Foto: TONY LARA

Definitivament, Andorra ha iniciat el camí de la recuperació econòmica. Els indicadors del primer semestre d'aquest 2014 constaten el que al 2013 es començava a entreveure. El país «comença a remuntar», va assegurar ahir el conseller delegat de la Banca Privada d'Andorra, Joan Pau Miquel. «Tornem a constatar millores», va afegir el directiu, tot i que partint «des de molt avall», després d'anys i anys de caigudes i de dinàmiques negatives. Això si, parlem, sempre, «d'una recuperació feble» o en d'altres paraules, «de mínims». «No estem en un escenari econòmic d'eufòries», va assegurar.

És a dir, que els anys previs a la crisi no tornaran. O almenys encara caldrà que passin molts anys per albirar qualsevol equivalència. Però almenys és creixement, i ja permet dir que s'està sortint de la crisi, va exposar Joan Pau Miquel. I no cal anar tan endavant en el temps com ho va fer fa uns dies el seu homòleg a Crèdit Andorrà, Josep Peralba, que va dir que fins el 2016 no es veuria la sortida de la crisi. Miquel es va aventurar a assegurar que el PIB per aquest 2014 serà positiu. Per sota de l'1%, això si, però positiu després d'anys de dades negatives. I va anar encara més lluny. Pel 2015 i pel 2016 també se seguirà creixent, al mateix ritme que els pronòstics a nivell internacional (crescuda del 3,9% al 2015).

Els assalariats tornen a créixer / Anant més concretament als indicadors, hi ha certs aspectes que el conseller delegat de BPA va voler destacar. Per una banda, els assalariats, L'interanual al mes de març es va situar en el 0,2%, «el que suposa el primer creixement en set exercicis», sobretot pel sector serveis. I per altra, les matriculacions. Al maig l'interanual es va situar en el 19,4% positiu (creixement força per sobre dels seus països veïns), gairebé el doble que el creixement del 2013.

D'altres indicadors que també presenten dades positives són la població (a més població més consum, va destacar el directiu), les transmissions immobiliàries (que l'any passat van registrar el primer creixement en quatre anys, del 21,7%), els visitants (que creixen un 5,1%), el Servei d'Ocupació (aquí baixa, un 18%) o les importacions, que mantenen la tendència iniciada al 2013.

Finalment, el conseller delegat de BPA també va voler destacar un aspecte «singular» del Principat respecte als països veïns: la baixa inflació. Mentre a la resta puja, Andorra manté preus. «Ens fa guanyar competitivitat», va concloure Miquel. 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT