PUBLICITAT

Esteve volia un entorn cautelar de 50 metres, però DA aposta pels 20

  • Desconfia que les propostes dels comuns per a la zona 2 perque s'aprovaran al POUP
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El pont de la Margineda amb l'estació que li fa d'escorta: els nyaps que poden passar per no protegir el patrimoni. Foto: EL PERIÒDIC

Crec que 20 metres d'entorn cautelar és poc. Per això vaig fer arribar el meu parer als grups parlamentaris: els proposava uns entorns de 50 metres». Que no l'atenguessin ni PS ni SDP entra dintre de la lògica parlamentària; el que se n'escapa és que ni tan sols DA prengués en compte les propostes del ministre de Cultura davant la dràstica retallada que la proposició de llei de modificació de la Llei de Patrimoni plantejada pels comuns introdueix en els entorns cautelars: ja saben, aquests 20 metres –facin la prova, 20 passes, per comprovar el que això significa– que substituiran els 100 que estableix la legislació actual i que als comuns els sembla cinc vegades excessiu. Esteve es resigna davant de la realitat: «De moment, les esmenes mantenen els 20 metres; el grup parlamentari creu que amb això n'hi ha prou». ¿Se sent desautoritzat el ministre en un punt tan delicat de la Llei del Patrimoni? En absolut: «Els comuns volien els 20 metres, nosaltres no hi estàvem d'estàvem d'acord i vam fer la nostra proposta». Una proposta que es quedarà previsiblement ben guardada al calaix de les bones intencions, perquè DA ha avalat en les esmenes que es debaten aquests dies en Comissió la pretensió dels comuns.

Però no avancem esdeveniments: la votació del text està prevista per a l ple del 24 de juliol, així que no tot està encara dat i beneït, i pot saltar encara la sorpresa. Per molt improbable que sigui, perquè DA sembla haver assumit en les esmenes presentades no només l'esperit, sinó fins i tot la lletra de l'articulat comunal, avalant que en la futura zona preventiva –que substituirà les actuals zones sensible i d'influència dels entorns de protecció– els comuns tinguin un paper decisiu, inclosa la potestat d'acceptar o no els criteris que han de regir les intervencions en un Bé d'Interès Cultural proposats pel ministeri. De fet, el ministre no veu malament que els comuns facin i desfacin en aquesta zona preventiva, assumint un paper –el de la protecció del Patrimoni– que segons els experts consultats per EL PERIÒDIC correspon constitucionalment al Govern. El que li genera més recels és que l'instrument que utilitzaran els comuns per establir aquests criteris sigui el Pla d'ordenament i urbanisme parroquial (POUP), per naturalesa revisable cada sis anys: «Trobaria més lògic que una vegada validat pel Govern, aquest instrument de protecció quedés fixat de forma definitiva. Que no es pogués modificar ni depengués de la major o menor sensibilitat del comú de torn». En qualsevol cas, l'última paraula la tenen ara els Molts Il·lustres Consellers. De moment, el ministeri ha paralitzat la tramitació dels 20 entorns de protecció que es preveia aprovar aquest 2014. Si abans parlàvem del Nomenclàtor com de l'obra de la Seu, aquí en tenim una altra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT