PUBLICITAT

Objectiu: tornar al model de Funció Pública anterior a l'any 2000

  • El Govern utilitzarà la figura de «agents de l'Administració de caràcter indefinit» per poder contractar «nous perfils»
  • Els funcionaris a punt de prejubilar-se podran aspirar a cobrar el 50% de l'últim salari
L. F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, i el secretari d'Estat de la Funció Pública, Joan Blasi, ahir Foto: TONY LARA

«l'esclat de beneficiaris del 2000 és el que ha acabat condicionant la prestació, encaminant-la cap a un règim insostenible», va explicar ahir el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca. Aquell any (amb ampliació el 2001) es va decidir donar a tots els contractuals el règim de funcionari, tenint en compte efectes d'antiguitat (és a dir, tots els anys treballats). Tal i com va avançar aquest rotatiu, el Govern ha decidit incloure en el Projecte de Llei de creació i regulació del pla de pensions de la Funció Pública un disposició per tal que les places vacants o de nova creació que no quedin cobertes en fase de promoció interna, siguin cobertes per «agents de l'Administració de caràcter indefinit» , enlloc de per funcionaris.

Així doncs, tal i com va afirmar ahir Cinca, l'objectiu és «tornar a la situació d'abans de l'any 2000». La figura del funcionari queda limitada exclusivament als cossos especials, inspectors i interventors, «dels quals cal preservar la independència».

Amb aquesta disposició, «es pretén desencorsetar l'Administració»; segons va explicar Cinca, la crisi econòmica i les condicions de jubilació del funcionariat han portat a no poder contractar per no augmentar la despesa pública, i «acabem fent mal a la pròpia Administració», ja que aquesta «no té capacitat de renovació ni agilitat», tenint en compte que «actualment necessita noves tipologies de treballadors, perfils que no tenim».

A més, obrir les contractacions permetrà també «deixar de pervertir la figura dels eventuals», que en educació és habitual, i «s'està treballant per fer concursos els propers anys».

«MODEL HÍBRID»/ El Govern mantindrà les condicions de prejubilació i jubilació tant per a aquells que ja ho estan com per a aquells que podien haver optat per la jubilació voluntària i no ho han fet, per evitar que aquests decideixin plegar. Aquets últims, a més, «amb una petita salvetat»: el 10% dels cinc últims anys que incrementa el Govern amb el pla actual (ara el Govern dels 60 als 65 anys paga un 2% cada any, passant del 60% al 70% de l'últim salari), al treballador se li sumarà l'acumulat en el nou pla de pensions.

Cinca va explicar que l'Executiu ha creat dos models de pensions de jubilació per tal de poder fer el trànsit: el nou, que implica les noves incorporacions i que afectarà d'ara en endavant els treballadors de la Funció Pública, i un «model híbrid» o «de trànsit», que afecta a aquells que estarien a cinc anys de poder-se jubilar amb les condicions actuals.

En el primer cas (el model nou) es passa a cobrar la jubilació en funció del que aporta el treballador, més el que aporta el Govern al fons de pensions (fins a un màxim del 3%). Així doncs, el Govern aporta una part al fons (l'empresa), el treballador una altra i la CASS un altra, «un model avançat del que ha de ser», va afirmar Cinca, i «amb un cost per a l'Administració raonable i assumible». Cinca va subratllar que «no es tracta de tallar el cap als funcionaris», sinó que «la prestació de jubilació dels funcionaris continua estant per sobre de la majoria de treballadors del país» i «lluny de malmetre els drets de ningú, són drets que a la llarga no s'hi hagués pogut fer front».

El segon cas, el del «model híbrid», s'ha creat perquè, «tot i que el Govern podria haver optat per una fórmula maximalista» i aplicar a partir d'ara el nou model a tots els funcionaris, s'ha decidit «respectar les expectatives creades» dels treballadors que fa anys que treballen a l'Administració. Així doncs, el Govern ha optat per «reconèixer a les persones a prop de la prejubilació», tenint en compte els anys d'exercici i l'edat. «Els que porten 30 anys a la casa, encara que tinguin 50 anys, se li considerarà dret a prejubilar-se». I, tot i que «tindrà condicions inferiors a les d'avui», el Govern pagarà el 50% per les prejubilacions (50 anys l'Administració general i 50 els cossos especials) i el 60% a partir 65 anys (un 10% menys que amb el model actual).

Cinca va reconèixer que «és veritat que és una opció menys atractiva i menys generosa», però és «una solució de trànsit».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT