PUBLICITAT

Igualtat dels cossos especials i de l'Administració general per a les pensions

L. F.M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: TONY LARA

Un policia, un bomber o un funcionari de l'Administració general, tindran les mateixes condicions en el nou model del pla de pensions de la Funció Pública.

«El problema de les jubilacions s'agreuja en no haver creat un fons per a les pensions, que ni ha permès l'estalvi per poder-les pagar, ni dóna rendibilitat». Així doncs, la nova regulació preveu la creació d'un pla de pensions per tal de garantir la sostenibilitat del sistema de pensions dels funcionaris i treballadors públics. Un pla «cofinançat» pels treballadors i pel Govern. L'Executiu aportarà exactament la mateixa quantitat que hi destini el treballador, fins a un màxim del 3%. Però el treballador no té límit, «així doncs, el model permet que el treballador faci aportacions extraordinàries, i en comptes de tenir un altre pla de jubilació privat, pot beneficiar-se d'un pla amb molt potencial perquè hi haurà molta gent», va afegir Cinca.

En tot cas, aquest pla de jubilacions complementarà, com a màxim, fins al 60% del salari del treballador. Aquest nou pla permetrà a l'Executiu rebaixar els compromisos contrets dels 1.700 milions calculats en el pitjor dels casos (si tots es prejubilessin, segons una determinada esperança de vida, etc) fins els 280 milions d'euros.

Pel que fa al cos policial, hi ha l'excepcionalitat que els seus treballadors han aportat un 2% per al seu complement de jubilació (a diferència dels altres cossos i l'Administració General). Cinca va dir que se'ls hi aportarà al pla de jubilació del nou model: si un policia «té acumulats 10.000 euros, són 10.000 euros que li rendiran des del primer dia».

Tot i així, Cinca va voler puntualitzar que el 2% que aporten els policies «és menys del 5% del que cobraran de jubilació» i va afegir que «són els únics que han fet l'aportació, però és molt poc per fer front a la generossíssima prestació de jubilació».

MÉS TREBALLADORS PER AL FONS / Al fons de pensions de l'Administració Pública hi tindran dret tots els funcionaris i els agents de l'administració de caràcter indefinit, però també s'hi podran acollir els treballadors «que estan pagats pel Govern però a través d'altres institucions», com és el cas dels treballadors de la Universitat d'Andorra, l'Institut d'Estudis Andorrans, les escoles congregacionals o Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, entre d'altres.

Per altra banda, es crearà una Comissió de Seguiment per al fons de pensions, aquesta estarà formada per nou membres, sis treballadors de les diverses àrees (educació, cossos especials, etc) i tres nominades pel Govern. Una d'elles serà el Secretari d'Estat de la funció Pública i l'altre l'interventor general, que en serà el president.

«MORT I INVALIDESA» / El nou pla també té «nous mecanismes de funcionament»: aquet contempla les causes de mort i invalidesa. «A banda de recuperar la part aportada pel treballador, hi ha una cobertura de vida: en cas de mort, un any de salari més el 25% per cada fill (fins a un màxim de dos anys de salari). En cas d'invalidesa són dos anys de salari».

Per altra banda, si el treballador plega, pot recuperar com a mínim una part del fons : el cent per cent del que ell ha aportat més una part del que ha aportat el Govern en funció dels anys.

«¿Com s'ha de cobrar? El treballador pot decidir si la vol cobrar en un capítol únic, renta vitalicia pura o si vol una renda certa», va explicar el ministre de Finances, que va afegir que « la Llei per defecte estableix una renda vitalicia pura».

Precisament aquesta era una de les demandes que va fer la Comissió Consultiva (inicialment era capital únic), juntament amb «com s'havia de constituir la Comissió de seguiment del fons».

L'Executiu està elaborant un document amb els «comentaris i suggeriments» de la Comissió Consultiva que s'han introduït en el projecte de Llei i que presentarà aquesta setmana al s seus membres abans d'entregar-lo als grups parlamentaris. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT