PUBLICITAT

El Govern expedeix passaports amb dues dates de caducitat

  • Una clàusula a la pàgina 32 indica que la vigència màxima del document és de quatre anys
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

passport2
Les dues pàgines d'un mateix passaport biomètric acabat de renovar Foto: EL PERIÒDIC

El Govern va aprovar el desembre de l'any passat un reglament relatiu al passaport ordinari que amplia el termini de vigència d'aquest document. Així per a les persones majors de 20 anys passa dels quatre anys actuals de durada als 10 i per als menors de vint anys i per a les persones que disposen de la nacionalitat andorrana a títol provisional s'estableix un termini de vigència de cinc anys. El nou reglament es justifica per la necessitat d'introduir les empremtes dactilars en el passaport, en la línia dels països de la UE i seguint les recomanacions de l'OACI.

Doncs bé, l'Executiu ja està aplicant el canvi en les renovacions o expedicions de nous documents, però amb un oblit que no és petit, encara que hi figuri en la lletra petita del passaport, aquella que gairebé ningú llegeix però que acostuma a tenir la seva importància.

Els nous passaports, tant els de deu com els cinc anys tenen, per explicar-ho d'alguna manera, dues dates de caducitat. Així, com el que es mostra a la fotografia, en l'apartat on hi figuren les dades personals i la fotografia s'inscriu la data de caducitat (10 o cinc anys), però a la pàgina 32 del mateix document hi ha una clàusula que diu: «Aquest document té una vigència improrrogable de quatre anys».

¿Quina és doncs la data bona en què el document perd la seva vigència? Alguns advocats consultats per aquests rotatiu s'inclinen (sense gaire convenciment) a pensar que és la que es troba a la pàgina amb les dades de la persona, encara que no descarten que en alguns països molt estrictes (com els Estats Units o el Regne Unit), aquesta clàusula pogués comportar un problema al propietari del document si és vista per un policia estricte.

¿Difícil? Sí, però la possibilitat existeix. I posats a rebuscar fins i tot podria ser que algú penses que es tracta d'un passaport falsificat.

L'errada consisteix en un fet tan simple com que no s'ha canviat aquest article en els nous passaport biomètrics que inclouen l'emprenta dactilar. Els nous passaports han estat motiu de controvèrsies. L‘any passat, el ministre d'Interior i Justícia, Xavier Espot, va reconèixer que existeix una manca de regulació del conjunt de característiques del nou passaport andorrà, ja que aquesta matèria només està regulada per un decret del 1991 i s'hagués hagut d'actualitzar ja fa molt de temps. Espot va assegurar que aquesta necessitat és una prioritat per al seu Ministeri, tot i que sí que va matisar que les dades personals que conté el passaport són tractades d'acord amb la Llei de protecció de dades personals. Espot va fer aquestes declaracions en el marc de la pregunta feta pel conseller socialdemòcrata David Rios, per demanar quina és la base legal que regula les empremtes dactilars en els nous passaports i que garanteix els drets de les persones envers aquestes dades.

Des del passat 26 d'octubre de 2006, les autoritats nordamericanes exigeixen que els passaports emesos a partir d'aquesta data per viatjar a aquest país siguin els anomenats passaports biomètrics o electrònics.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT