PUBLICITAT

El Govern aprovarà la setmana que ve el Nomenclàtor de la discòrdia

  • La doble adscripció de sis topònims a Canillo i Encamp, punt de fricció
@PeriodicAND
escaldes-engordany

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Ho dèiem ahir aquí mateix: o l'havien aprovat dimecres d'estranquis, o es va retirar a última hora de l'ordre del dia perquè els que han de prendre la decisió s'ho puguin rumiar uns dies més. Parlem, és clar, del Nomeclàtor revisat que la Comissió de Toponímia va enllestir el 30 de maig i que ja és a les mans del Govern, i que a banda d'insistir amb arguments estrictament científics en les formes revolucionàries de Canòlic, Juverri i Aubinyà –davant les tradicionals de Canòlich, Juberri i Auvinyà, que defensa el Comú lauredià– deixa a la teulada de l'executiu un nou conflicte a la vista: l'adscripció de dis topònims que toquen la banda del Pas de la Casa –zona litigiosa que es disputen Encamp i Canillo– i que la Comissió ha adscrit salomònicament a les dues parròquies:–C/E– per a satisfacció d'Encamp i disgust de Canillo. De seguida hi tornarem, però diguem d'una vegada que el Consell de ministres aprovarà la setmana que ve el nou Nomenclàtor, després que finalment es descartés de l'ordre del dia del d'aquesta setmana.

Com recordàvem ahir i com va augurar el febrer Toni Martí, el Govern ja ha decidit corregir la Comissió –l'òrgan de tècnic i de caràcter consultiu en qüestió de toponímia– i recuperar les formes reivindicades pel Comú de Sant Julià –Canòlich, Juberri i Auvinyà–, que quedaran així definitivament fixades en el Nomenclàtor en lloc de les fins ara vigents. En aquest punt l'executiu de Martí no farà més que posar negre sobre blanc la marxa enrere de Bartumeu, ara fa tres anys, que un cop aprovat el Nomenclàtor que establia la nova grafia de Canòlic, Juverri i Aubinyà, va rectificar a posteriori per frenar la rebel·lió laurediana. Calia plasmar-ho en un document, i aquí és on entra en joc el llistat que el Govern té ara sobre la taula i que no tindrà manies a esmenar.

Un llistat enverinat. I ara no per culpa de Sant Julià sinó d'Encamp i Canillo, com ja s'ha dit una mica més amunt. Els sis topònims de la discòrdia –tots sis tocant al Pas de la Casa– són clot de Maià, el Maià, font dels Clots, camí del Port Dret, riu de Sant Josep i tartera del Goter. La Comissió, a proposta d'Encamp, advoca en aquest punt per una doble adscripció provisional, mentre no es resolgui el plet territorial; Canillo s'hi ha negat rotundament. Caldrà veure què decideix el Govern, però tiri cap a on tiri –bé assumeixi la doble adscripció, bé opti per la sola adscripció a Canillo, com fan el Nomenclàtor del 2011 i la Geografia i diccionari geogràfic de les Valls d'Andorra– s'arrisca a un nou recurs a la Batllia. Vaja, que el Nomenclàtor neix maleït. I això que la Comissió va aparcar preventivament del llistat un centenar de noms de lloc de la Solana d'Andorra que també es disputen Encamp i Canillo –el Goter, marrades del Peu de Maià, pleta de la Palomera, tartera del Roc del Goter, bassa del Ribaló, i anar fent. Res a veure amb la placidesa amb què es van incorporar nous topònims que no apareixien al Nomenclàtor del 2011, des d'el Noguer (Escaldes), fins a les Moles, les Pardines i Enradort (Encanmp), orris d'Arcalís (Ordino), pont de Lisboa (la Massana) i canals de la Comarqueta (Canillo). La solució, dimecres que ve.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT