PUBLICITAT

El Govern vol limitar els sectors que es puguin acollir a les cooperatives

  • L'Executiu emet un criteri positiu a la proposició del PS
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
David Rios i Rosa Gili presentant la Llei de cooperatives. Foto: TONY LARA

El Govern ha emès un criteri favorable a la proposició de llei de societats cooperatives presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata. L'Executiu considera que «els principis i valors del cooperativisme troben perfecta cabuda en la societat i en l'economia andorranes, on la regulació d'aquesta nova figura vindrà a ampliar el marc d'instruments jurídics a través dels quals els ciutadans poden organitzar el seu treball en ares a un interès comú, particularment quan en ells concorre la doble vessant de productors i de consumidors». Com a exemple, el règim de societats cooperatives «pot ser particularment interessant per aquelles explotacions agrícoles o ramaderes que poden trobar una fórmula d'organització i de gestió més adaptada a l'activitat que desenvolupen».

Tot i això, el criteri del Govern inclou alguns aspectes que cal revisar i modificar, com ara el fet que «l'organisme cooperatiu no és adequat per a qualsevol activitat empresarial», a diferència del que estableix la proposició socialdemòcrata. Així doncs, l'Executiu considera que existeixen sectors econòmics, «especialment els sotmesos a regulació específica, que han de romandre reservats a les societats de capital».

A més, afegeix, «la remissió als principis cooperatius formulats per l'Aliança Cooperativa Internacional ha d'efectuar-se exclusivament en el que sigui conforme a l'ordenament jurídic del Principat».

Així doncs, el criteri del Govern considera que «l'aparició d'aquesta nova figura associativa ha d'enquadrar-se en la resta de la legislació, que ha estat aprovada sense previsió de l'existència de cooperatives», destacant, entre d'altres, «la normativa sectorial de la Seguretat Social o de la comptabilitat dels empresaris», i «particularment en l'àmbit impositiu, en el que es contempla un règim especial per a les societats cooperatives, els efectes del qual han de ser mesurats i posats en equivalència per la Hisenda pública».

Protegir els socis / A banda d'això, les consideracions del Govern també se centren en protegir els socis cooperativistes, de manera que la preferència del règim societari per sobre de la normativa laboral vigent «no suposi cap menyscapte als drets fonamentals dels treballadors». També considera que cal fer modificacions en aspectes com «la suspensió dels drets dels socis, la tipificació de les infraccions que possibiliten l'expulsió, l'abstenció del dret de votar, la possibilitat de tractar en assemblea qüestions no compreses en l'ordre del dia o la possibilitat de denegar el reembors de la participació de forma incondicional».

Finalment, el Govern considera que cal regular clarament les vies de recurs jurisdiccional davant les decisions impugnades per l'assemblea general, de manera que s'ofereixin les mateixes garanties existents a les societats de capital. També s'aconsella «introduir mecanismes com la valoració objectiva de les aportacions no dineràries dels socis, així com limitacions a situacions d'autocartera, de participacions recíproques o de finançament de l'adquisició de participacions pròpies, conegudes en l'àmbit de les societats de capital». L'Executiu també es planteja la possibilitat d'atorgar «poders d'administració ordinària a terceres persones, així com ampliar les fórmules possibles d'endeutament per a l'exercici de les funcions cooperatives», per tal de «millorar el funcionament operatiu de la societat cooperativa».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT