PUBLICITAT

Augment del 40% de les taxes del tabac de 'liar'

  • L'increment de la demanda ha portat al Govern ha iniciar la pujada del tipus impositiu
L.F.M
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre portaveu, Jordi Cinca, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Avui el Consell General ha de votar una nova pujada de les taxes del tabac. L'Executiu l'ha enviat a tràmit utilitzant la fórmula «d'extrema urgència» per evitar, tal i com va explicar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, «excessos d'estocatge o distorcions en la venta al públic» i evitar també «incentivar activitats il·lícites».

El paquet de cigarretes pujarà dotze cèntims d'euros (la taxa augmenta un 10%), «seguint la política d'estabilitzacio del diferencial de preus amb el país de referència», Espanya – «perquè és més barat que a França» –, i que marca la limitació de la diferència al voltant del 30%, «que permet un preu molt atractiu comercialment».

En canvi, la taxa sobre el tabac de picadura s'incrementarà de forma molt més notable, concretament, aquets cop la taxa augmentarà un 40%.

¿Perquè aquesta diferència en la puja de taxes? Cinca va explicar ahir que, de fet, el tabac de picadura fins fa poc no estava ni tan sol gravat. El ministre portaveu va explicar que amb la crisi econòmica, però, els hàbits dels fumadors estan canviant i cada vegada són més els que fumen tabac de liar. «De ser una importació marginal» actualment representa entre un 10 i un 15% del total de la importació.

Actualment. el tabac de picadura té un tipus impositiu - drets de duana de 26,03 euros/kg, i amb el nou tipus impositiu del projecte de llei ascendirà fins als 36,8 euros/kg ( un increment del 41,4%).

Tot i axí, tal i com va voler destacar el ministre portaveu, la diferència amb Espanya estarà per sobre del 40% i tot i l'increment, tindrà amb aquesta modificació un diferencial considerable, una taxa el 50% inferior a la del tabac espalillat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT