PUBLICITAT

Preoperatoris deficients pels tràmits amb les assegurances

  • Urgències va atendre 878 esquiadors aquest hivern, dels quals 130 van haver de ser operats
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una planta de l'hospital, amb traumatologia al fons. Foto: ÀLEX LARA

El Servei Andorrà d'Atenció Sanitària està millorant els seus processos de recollida de dades, tant qualitatives com quantitatives. D'aquesta manera, es pot establir una comparativa amb la manera de funcionar d'hospitals veïns (la majoria espanyols), en una anàlisi definida com Benchmarking. De la comparativa es desprèn que l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell té uns bons nivells de dies d'estada mitjana, de readmissions i de mortalitat baixa. En canvi, suspèn en cirurgia sense ingrés i sobretot en estades preoperatòries. En relació al segon punt, la causa no respon a un mal funcionament intern, va explicar el director assistencial del SAAS, Francesc Aroles, sinó que és degut a la burocràcia amb les assegurances, sobretot les que afecten a esquiadors.

Aquests pacients «poden estar tres dies ingressats mentre l'assegurança decideix on van a operar-se», va assegurar Aroles. I és que bona part dels esquiadors lesionats prefereixen operar-se fora d'Andorra. És llavors quan l'Hospital de Meritxell inicia els tràmits de trasllat amb les assegurances d'aquests pacients. Mentre no es concreta, «ingressem aquest pacient i el cuidem» com si s'hagués d'intervenir a Andorra. Per tot, el SAAS està intentant arribar a acords amb aquestes empreses per agilitzar els trasllats i reduir les estades preoperatòries.

Més de 800 lesions a les pistes / Aquesta problemàtica es dóna sobretot en els pacients lesionats a les pistes d'esquí. En línies generals, aquest hivern passat es va atendre a 878 esquiadors lesionats, dels quals 201 van ser transportats des de les pistes i la resta van anar a l'hospital pel seu propi peu. Aroles va explicar que de tots ells, 189 van haver de ser hospitalitzats i 130 van ser intervinguts al propi centre hospitalari escaldenc.

Pel que fa a la tipologia de patologies que presenten els esquiadors, la meitat acudeixen a urgències per fractures, un 19% per traumatismes cranioencefàlics, un 8% per lesions vertebrals, un 8% per politraumatismes i només un 3,7% per patologies medico-quirúrgiques.

Paral·lelament, i en una anàlisi de les nacionalitats d'aquests esquiadors, dels 878 pacients, el 33% són espanyols, el 23% andorrans, el 16% russos i el 7% francesos.

Aroles va informar que de mitjana, els pacients hospitalitzats s'estan entre un i tres dies. La major part de les intervencions quirúrgiques es realitzen els dijous i els divendres ja que en general, són operacions que no requereixen d'ingrés.

Finalment, el director assistencial va defensar l'actual especialitat de traumatologia i va assegurar que està funcionant amb normalitat. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT