PUBLICITAT

Suïssa s'avé a eradicar pràctiques fiscals deslleials a petició de la UE

  • Els 28 volen que les societats que obtenen beneficis al seu territori paguin els impostos que els pertoqui
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una reunió dels ministres de Finances dels 28 Estats membres de la Unió Europea, Ecofin, a Brussel·les Foto: UNIÓ EUROPEA

El Consell d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) va aprovar en la reunió de divendres passat, l'última sota la presidència grega, les conclusions sobre l'aplicació d'un codi de conducta en matèria de fiscalitat de les empreses per eliminar les situacions de competència fiscal perniciosa o deslleial. També va arribar a un acord polític sobre la proposta de modificació de la Comissió per millorar la Directiva «mare - filial» relativa a la fiscalitat aplicable a les societats matrius i filials d'Estats membres diferents. «L'acord resol el problema de la doble no imposició dels grups de societats resultant dels préstecs híbrids que generen importants pèrdues per als nostres països. Així, fem un avenç concret en la lluita contra el frau i l'evasió fiscals, alhora que respon a la petició formulada pel Consell europeu del desembre de l'any passat» va explicar el president de l'Ecofin, Gikas Hardouvelis.

A més, els ministres de Finances de la Unió Europea (UE) van adoptar una declaració conjunta amb Suïssa sobre la fiscalitat de les empreses per resoldre la disputa que els allunyava des del desembre del 2012. En irtut d'aquest protocol, Berna abolirà els règims fiscals controvertits i llançarà la tercera reforma de l'impost de societats que sotmetrà a consulta després de les vacances d'estiu. Per a la Confederació helvètica, la «reforma ampliarà el sistema fiscal i enfortirà la competitivitat de l'economia suïssa.» Diversos Estats membres de la UE, però, van expressar una certa reticència davant la possibilitat de que Suïssa introdueixi nous règims fiscals «nocius» com a compensació. Per això, el principi d'acord també preveu que es puguin prendre represàlies en el cas que Suïssa introdueixi un nou règim perjudicial. La Confederació no s'assegura doncs que l'eliminació dels règims fiscals controvertits marqui el final de les sancions.

Les figures controvertides / La UE havia identificat cinc règims fiscals, tant a nivell Cantonal com Federal que considera perjudicials, i que es refereixen a societats domiciliades, societats mixtes, societats holding, estructures anomenades principals i estructures de l'anomenat «Swiss finance branch». Tots aquests règims fiscals permeten a les empreses pagar menys impostos a Suïssa sobre els beneficis obtinguts en Estats membres de la UE. A nivell Cantonal, Brussel·les critica la fiscalitat dels holdings, les societats d'administració i les societats mixtes. A nivell Federal, la UE vigila les multinacionals amb seu a Suïssa que tenen filials en els Estats membres i les societat sota el paraigües del «Swiss finance branch» que permet a les empreses d'altres països europeus tenir la domiciliació fiscal a Suïssa.

Risc de sancions / En la reunió que va precedir l'acord de divendres passat, a principis de mes, diversos Estats membres de la UE van expressar preocupació i van introduir una addenda al protocol per poder prendre represàlies en el cas que Suïssa tornés a instaurar un nou sistema fiscal perniciós. O sigui que la Confederació no té per segur que l'eliminació dels règims fiscals controvertits marqui la fi de les sancions. Només se li atorga que les represàlies existents –especialment per part d'Itàlia– s'aixecaran. No obstant això, si l'acord amb Berna prospera, la firma de la Declaració conjunta (Memorandum of Understanding) entre Berna i Brussel·les es pot fer realitat abans de finals d'any.

License box / I és que el Consell Federal primer sotmetrà la reforma de l'impost de societats a consulta després de l'estiu. A més, recomanarà un nou instrument per reemplaçar els règims fiscals controvertits, les license box. Es tracta d'instruments financers que permeten a una societat domiciliada a Suïssa, recollir pagaments de les filials en concepte de protecció de la propietat intel·lectual o en concepte de participació en investigació i innovació.

La UE tem que les filials que treballen al seu territori utilitzin aquests instruments per evadir impostos. Fins i tot ha obert investigacions en nou Estats membres. En la reunió de divendres passat, els ministres de l'Ecofin havien de decidir sobre el rol de les license box, però Luxemburg que acull molts holdings i societats mixtes es va oposar al mandat.

Aturar les males pràctiques / Des del 2010 la Comissió Europea insisteix més en aturar, fins i tot dins de la UE, «les pràctiques fiscals perjudicials». Fa una setmana, el comissari europeu de Fiscalitat, Algirdas Semeta va insistir en la importància d'una «competència fiscal justa» per garantir «la igualtat de condicions entre les nostres empreses». La Comissió té la mirada posada en les license box, un model fiscal que permet un imposició més baixa als ingressos provinents de patents i que s'aplica en diferents països, com Luxemburg, Bèlgica i els Països Baixos. I segons com s'implementi, aquest sistema pot provocar distorsions de la competència.

Luxemburg vol ser escoltat / Els experts de la UE avaluaran d'aquí a finals d'any els sistemes de license box existents. El primer informe que revisarà l'avançament dels treballs hauria de ser aprovat sense discussió pels ministres de Finances, però Luxemburg exigeix ser escoltat, alhora que les tensions s'instal·len en les relacions amb Brussel·les.

De fet, fa una setmana que la Comissió va obrir un procediment d'infracció contra Luxemburg en negar-se a respondre les preguntes que van sorgir en el curs d'una investigació sobre règims fiscals. El Gran Ducat va invocar el secret bancari per justificar el silenci.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT